La mona xita ha mort als 80 anys

28 12 2011

Poca gent no coneix qui és la mona xita, l’amiga de “Tarzán”. El que potser no sap tothom és que en realitat es deia Jiggs i que en comptes d’una femella era un mascle.
La mona xita va morir al refugi de Primats de Suncoast a Palm Harbor (Florida) el dia 24 de desembre per una insuficiència renal, als 80 anys, fet que l’ha fet aparèixer al llibre Guiness dels rècords com el primat que més anys ha viscut.
De fet en la primera película de “Tarzán” interpretada per Johnny Weissmuller, “Tarzán de los monos” (1932), la mona xita va ser interpretada per un altre ximpanzé.

La Mona Jiggs no va fer de xita fins la següent pel•lícula, “Tarzán y su compañera” (1934), en que sortia amb l’actriu Maureen O’Sullivan, que feia de Jane.
Aquesta pel•lícula no es va estrenar a Terrassa fins el dissabte 9 de gener de 1935 al cinema Dore i com podem veure en la publicitat de l’època, escrita en català, es deixa clar que la versió és parlada en “espanyol”. El preu de l’entrada més barata era de 0,70 cèntims de pesseta.


Accions

Informació

3 responses

31 12 2011
Ricard Font Serra,

En anglés Xita, s’escriu, Cheetah que és tal com l’escrivien a l’original de les pel·licules.

14 06 2013
Enric

El meu pare es guanyava uns calerons portant el rotllos de les pel•lícules de cine en cine per Terrassa, tenia 12 anys i les pel•lícules de Tarzan eren les seves preferides.

25 04 2014
Ricard Font Serra

C.H.E.E.T.A. (Creative Habitats and Enrichment for Endangered and Threatened Apes, ‘Hàbitats Originals i Millorats per a Simis Amenaçats i en Perill d’Extinció’), D’aquí ve la paraula anglesa original.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: