Can Viver de Torrebonica, masia i sanatori

28 10 2009
Can viver segons Avellaneda

Can Viver segons Avellaneda

Avui us vull parlar del Sanatori Verge de Montserrat a l’antiga finca de Can Viver de Torrebonica.

Can Viver era de molt antic una casa de pagès molt important, com podreu comprovar en el gravat del gran mestre Mateu Avellaneda del 1935 (es tracta d’una recreació ja que en aquesta data ja no en quedava rés).

Sembla ser que el sobrenom de torre bonica li venia donat per la torre de defensa en forma quadrada que datava del 1526 i que servia per protegir l’entrada de la masia. La masia però és molt més antiga i els primer indicis ja la situen al S.XIII. Els noms més antics que es coneixen d’aquesta masia són els de “mas de can Barba”, “mas Botet” i “mas Maduxer” que va estar vigent durant prop de tres segles, “mas Sala Viver” i finalment “mas Viver” o “mas Viver de Torre Bonica”. Hi ha una llegenda que diu que un dels propietaris d’un mas proper fa fer una juguesca amb el seu veí per veure qui construïa una torre més bonica i que en va resultar guanyador el del referit mas i per això li van posar aquest sobrenom de “torre bonica”.

Aquest mas al llarg dels segles va anar creixent i va arribar a allotjar varies famílies que es dedicaven a les diferents tasques camperoles als voltants de l’actual centre hospitalari que hi ha entre Terrassa i Sabadell. El dia 7 d’octubre de 1909, el darrer hereu dels “Viver” va signar l’escriptura de venda del mas i de les terres al “Patronat de Catalunya per la lluita contra la tuberculosi”, patronat constituït a Barcelona, l’any 1904.

can viver 21-1-1911comarca del valles 28-01-1911Aquesta institució va adaptar el mas per el nou us sanatorial, essent l’autor de les reformes l’arquitecte Josep Domènech i Mansana, i el va obrir al públic en data 28 de gener de 1911 (mireu el diari del dia i un anunci d’una excursió publicat el 21/01/1911). Una curiositat: el dinar de celebració de la inauguració es va fer a l’Hotel Peninsular de Terrassa i va ser co-presidit pel Conde de Torruella de Montgrí i pel Sr. Vidal i Ribes president del patronat.

En data 5 de maig de 1922 s’incorpora mitjançant un acord signat a l’Obra Social de la “Caixa de pensions per a la vellesa i l’estalvi” que va ser la que li va donar l’impuls econòmic que necessitava per convertir-se en un centre de referència a tot l’estat. Les obres de transformació van començar immediatament i del mas primitiu ja pràcticament no en va quedar rés.

Es va crear una colònia agrícola per nodrir d’aliments naturals al sanatori, nous pavellons per malalts, dos espais per nens i nenes, una biblioteca, una sala d’actes i una interessant església d’estil que recorda el modernisme sota l’advocació de la mare de Déu de Montserrat.

Cal esmentar que en la guerra civil es van matar dos capellans (Jaume Catasús Botifoll i Josep Font Dou) , es van expulsar les monges i es van destruir les imatges del temple, obligant fins i tot als malalts a abandonar les instal•lacions.

esglesia canvivercan viver actualitat

Ara aquest sanatori es va clausurar, però val la pena fer-hi una passejada encara que sigui per veure el que havia estat i gaudir dels esgrafiats de les parets de l’edifici principal i de la façana de l’església. I si podeu entrar-hi us recomano de veure el lluernari central.


Accions

Information

25 responses

30 10 2009
Ricard Font Serra

Un dels noms dius que era: mas de can Barba. Jo ho dubto ja que el mas de can Barba es el que hi ha devant a l’altre costat de la carretera on hi ha la deixalleria i encara és habitat i hi crien bestiar.

30 10 2009
Josep Badrenas

La central electrica que hi ha a peu de carretera al costat sud, és dins la finca de can barba… es diu precisament central can barba segons nomenclator de fecsa. Potser antigament la finca era més gran i llindaven amb Torrebonica i d’aqui podria venir la confusió…si bé entre can barba i torrebonica hi ha una altre casa pairal que no se com s’anomena, que està just darrera de l’hospital tocant a l’aparcament… maia en que també hi viuen i tenen bestiar i conreus. Des dels pisos alts de l’hospital es veu amb tot detall.

2 11 2009
Ricard Font Serra

La masia de can Figueres del Mas, és la que esmenta en Badrenas, d’alla procedia la família del dibuixant Avellaneda.

10 03 2011
Andres Viver Cucalon

Hola a todos,
Desafortunadamente no hablo el catalan; a pesar que mi familia paterna viene de Torrebonica – antes Can Viver de Torrebonica. Mi abuelo paterno vivio y fue bautizado en Torrebonica. Algunos familiares mios que vivimos aca en Ecuador la han visitado y yo espero hacerlo en un futuro. Creo que la masia al momento esta cerrada… Alguien me podria por favor indicar, si conoce el futuro uso que se le va ha dar a la misma. Vi un video en que el Alcalde de Terressa dice que tal vez se la destine para universidad entre otros. Bueno, agradezco su atencion y ojala obtenga vuestra respuesta.
Saludos cordiales,
Andres Viver Cucalon

10 03 2011
Andres Viver Cucalon

Deseo aclarar con el mayor respeto hacia ustedes, que el nombre que uds. indican que la casa adquirio al final de “mas Vivero” o “Mas vivero de Torrebonica”, esta errado. En nuestra casa, nosotros poseemos el arbol Genealogico de la familia (original); el mismo que data del siglo XIII. Este es originario de Torrebonica y alli se ve la “evolucion” de los diferentes nombres o apellidos con que se conocia a la masia; siendo el ultimo Can Viver de Torrebonica. Nosotros poseemos doble nacionalidad: ecuatoriana y española; os puedo confirmar que el nombre correcto es Can Viver de Torrebonica y no Can Vivero de Torrebonica. El apellido Vivero es conocido, pero es otra familia totalmente diferente. Anoche hable con mi padre que tiene 81 años y me ratifico todo lo anteriormente expuesto.
Agradezco nuevamente por su atencion a la presente y confio de la manera mas comedida haber aclarado el tema…
Saludos cordiales,
Andres Viver Cucalon

11 03 2011
marta celma

Hola Andrés, completamente de acuerdo con Usted. Mi tatarabuela era una Viver y el apellido, como indica, se remonta a muy antiguo y el nombre sin duda es Can Viver de Torrebonica !! .

Me gustaría contactar con Usted para seguir el apellido Viver en Ecuador (tengo datos a través del libro Orígenes Cuencanos, es posible?
Mi e-mail martacelma@terra.es
GRACIAS

11 03 2011
marta celma

En referència al contingut de l’article, voldria precisar un tema: part dels retaules de Torrebonica estan depositat a l’Arxiu Municipal de Terrassa. No són visitables, que jo sàpiga, però m’hen van facilitar fotografies, junt amb altres dels darrers habitants de Can Viver abans de ser convertida en Sanatori.

12 03 2011
Andres Viver Cucalon

Hola Marta, gracias por sus comentarios. Oye que “pequeño que es el mundo”. Sobre el libro Origenes cuencanos, te comento que nosotros tambien lo tenemos. No lo tengo aqui conmigo; pero estoy casi seguro que inclusive fue escrito por un tio mio que es historiador, genealogista, etc, etc. Ahora que vaya a la casa voy a revisar si esto es asi. Su nombre es Max Borrero Crespo y fue casado con una hermana de mi padre que fallecio hace unos dos años. Sobre el apellido de tu antepasada, Vivero, te comento que donde yo vivo en Guayaquil no hay muchos que yo sepa. Hace unos dos años tuve una relacion con una Vivero (que casualidad), pero como no terminamos en buenos terminos, ya no tengo sus datos… 😦 Deja ver si consigo algo y te lo envio por aqui o a tu e-mail.
Muchos saludos

12 03 2011
Andres Viver Cucalon

Marta, que confusion. Volvi ha leer tu primer comentario; veo que tu tatarabuela era una Viver. Me parece que primero vi Vivero. Favor confirma si fue Viver o Vivero.
Saludos

12 03 2011
Josep Badrenas

Hola Andrés: que tal por equador? he releido de nuevo todo el post y no encuentro que en ningun momento se mencione como “vivero” sino que veo que en todo momento se le ha denominado cmo “viver” que es como tu la conoces y con toda seguridad, la denominacion historica correcta. Saludos desde Catalunya.
Josep

12 03 2011
Andres Viver

Hola Josep:
Aqui mas o menos por Ecuador – gracias por preguntar. Tu sabes que las cosas estan dificiles por todo el mundo. Espero que todo este bien por nuestra querida Catalunya – a pesar que aun no he estado. Te comento que este post es bastante raro: a veces sale “Vivero” y otras veces “Viver”… No entiendo? Un gran saludo para ti Josep desde Guayaquil.
Andres

13 03 2011
www.vinscatalans.cat

Hola Andres, al igual que Josep, no se menciona Vivero. Por casualidad usas un traductor del catalán? ( la tradución de viver en catalán al español es vivero, un viver de plantes es un vivero de plantas en español, quizás tu confusión proviene de ahí porque el sistema traduce el apellido y no debería hacerlo). Siempre hablamos del apellido VIVER.

13 03 2011
www.vinscatalans.cat

Perdón soy Marta Celma pero he respondido con otro correo que tengo, disculpad

2 12 2011
eusebio Fortuny

soc net de Maria Viver Arnet, germana de Roman Viver Arnet ultim hereu de la Torrebonica, casat amb Trinitat Albadarell Garcia tingueren dos fills Roman nat 14-02-1901 i Joaquim nat 24-08-1902.
Sr. Andres Viver Cucalon, son sus abuelos? Megustaria contactar , Tengo la historia de la familia sacada de documentos y archivos.
eusebio Fortuny

6 03 2012
Ana B. V.

Hola gente! No hablo Catalan por lo que tuve que leer los comentarios escritos en Español, eh estado investigando sobre el apellido viver ya que hace mas o menos un mes me enteré que es mi apellido real, soy Ecuatoriana(Guayaquil) y la verdad e vivido más años en Chile, he obtenido el apellido por parte de mamá y bueno, fué una sorpresa para todos ya que de parte de mamá somos más de 25 personas con el apellido(gracias a Dios somos una familia grande c: ), me gustaría saber más sobre este apellido si es que pueden ayudarme y gracias.
ATT.
Ana B. V.

6 03 2012
Ana B. V.

Y disculpen que se me olvidó escribir mi mail para poder recibir la posible información:
sugarteeths@gmail.com

26 03 2012
Enric C.F.

És possible visitar avui l’antic sanatori ? Els Viver de Torrebonica eren avantpassats meus i tinc curiositat per visitar-ho. Mercès a qui pugui respondre’m

26 03 2012
Ricard Font Serra,

Crec que el propietari es la Caixa de pensions, per tant es deu haver de demanar permis a ells.

30 03 2012
Ricard Font Serra,

Enric, m’he assabentat que la caixa de pensions va vendre l’antic sanatori, a l’hospital de Terrassa, ara per tant per visitar-lo hauries de parlar amb els dirigents de l’hospital.

12 07 2012
rosiquem@erra.es

Jo he viscut a Torrebonica i m’ he casat aquí a l,any 1975. Si hi ha alguna persona que en aquella època ha estat visquen a la colonia m’ agradaria tenir contacte.

7 02 2014
mercedes

Estoy inpactada con todo lo que he leido.Soy de Terrassa, el segundo apellido de mi abuela materna es Viver, una tia mia se caso con un pariente de mi abuela, que se llamaba Viver de segundo , el hizo el arbol de familia, que creo que no pudo acabar.Siempre supe que que desdenciamos de los Viver de Torrebonica, siempre supe de mis familiares en Guayaquil comoci a Ma Rosa que vino una temporada a casa, de mi abuela……no sabeis mi alegria¡¡¡¡por favor parientes conectar en directo conmigo¡¡¡Por anticipado os mando un fuerte abrazo, tenemos mucho de que hablar

13 04 2014
Joaquim Verdaguer

Al principi de tot aquesta història es parla de Can Viver en un principi se havia dit Can Barba. La referència documental més antiga la trobem l’any 1293, quan el mas es deia Can Barba (no confondre amb Barba de la Pedra Blanca). El seu arrendatari era Guillem Barba. En el segle XIV la pubilla del anomenat aleshores mas Barba del Botet, Elisenda, es maridar amb Pere de Blancafort. La filla d’ambdós Agnès de Blancafort es casa amb Pere Maduixer de Sant Martí de Mura. Com a Can Maduixer seria reconegut durant tres segles fins que l’any 1678 per matrimoni amb la pubilla, va entrar al domini de la casa Miquel Sala i Viver de Sant Quirze de Terrassa. Per tant el mas passà a ser conegut com a mas Sala. No va ser fins a mitjans del segle XVIII que el propietari del mas, Francesc Sala Viver testamentà a favor de la seva esposa a condició de que conserves el cognom Viver com a nom de la masia. Amb aquest nom el mas perduraria fins el 1909, quan el darrer hereu dels “Vivers”, Ramon Viver i Arnet va
signar l’escriptura de venda del mas i de les terres al Patronat de Catalunya per la lluita contra la tuberculosi. Que va enderrocar el mas per construir un sanatori.

26 01 2015
Anònim

Hola a todos. Como muchos estoy haciendo mi arbol genealógico y ayer me di cuenta que mi abuelo lleva el apellido Viver. Tengo un amigo en Terrassa y le comenté si conocías este apellido y me dijo que existía la masía Can Viver. Primero pensé que mucha casaulidad sería descender de la familia que pudo tener esta masía. Ayer me topé con este documento y resulta que si. En mi arbol tengo al Miquel Sala-Viver que por cierto a mi me sale como un único apellido. Es una cosa rara de golpe se convierte en Viver solamente. Veo que teneis información sobre los Viver e incluso arboles ya hechos. Mi correo es nathaliebaldo30@hotmail.com. Veo que el último mensaje es de abril del año pasado. A ver si hay alguien que mira estos correos.
Gracias por todo.

10 10 2015
Silvia Alaman

Mi bisabuela era Enriqueta Viver y nacio en Can Viver, así como mi abuela también. Se casó con Sebastia Codina Marquet. Me gustaria mucho contactar con las personas que veo teneis el arbol para que si fuerais tan amable me lo pudieras pasar. Estoy interesada pues estoy haciendo el arbol genealógico de toda mi familia y apellidos. Dejo mi mail silviaalaman@outlook.com quedándo muy agradecida por la información que me podais dar, un saludo

16 02 2016
ramon codina

Era Enriqueta Viver Modolell ?
Ramon Codina
yzard@hotmail.com

Deixa un comentari