El café de les victimes del Li i el meu avi

8 05 2008

plaça de la republica Recordo que el meu avi m’explicava que en el seu dia hi havia hagut polèmica amb el nom d’aquesta antiga cafeteria, avui inexistent.

L’Historia ens diu que l’any 1877, en el número7 i 9 del carrer major, en Jaume Barceló, conegut pel Li, va instal·lar-hi un establiment anomenat Cafè Espanyol, juntament amb dos socis, en Ignasi Agulló i en Josep LLongueras. El preu del cafè en aquells anys era de 15 cèntims.

L’any 1879 el cafè espanyol es va traslladar a un nou local al carrer cremat número 8, que també tenia entrada per la Plaça Major. El 1885 va morir el soci Agulló i els altres van decidir continuar el negoci fins l’any 1892, en que van decidir dissoldre’s, però amb l’acord de que seguiria el negoci el qui oferís més quantitat a plec tancat, resultant el millor postor en Llongueras, que va oferir 3.000 pessetes més que en Barceló. Llavors va reformar el local amb totes les comoditats de l’època.

Poc desprès, el propietari de l’edifici, un tal Fatjó, junt amb un notari – procurador i en Barceló van aconseguir fer fora el propietari (i antic soci) del cafè. Aquest molt molest pel que li havien fet, va decidir llogar un nou local, el qual va batejar amb el nom de “Las Victimas del Li”, cosa que va ofendre al mateix Barceló, posant-li una denuncia al jutjat.

En Llongueres va declarar que li havia posat aquell nom perquè l’any 1851 (LI en xifres romanes) hi havia hagut moltes víctimes al món i volia fer un homenatge a elles amb aquest nom. El 12 de juny de 1893 va aconseguir inaugurar el nou local situat a la Plaça Major. (en la foto del 1935, Plaça de la República, podeu veure la seva situació al costat de la tenda amb el tendal, fixeu-vos i podreu llegir CAFE sobre l’entrada). Posteriorment s’anomena “Cafè les víctimes” , Cafè Llongueras i més tard “Las Vegas” (avui Grinzing).

Per cert, al morir en Barceló, l’any 1897, el cafè “Espanyol” varen anomenar-lo “Cafè Colón”, propietat ja d’en Joan Donadeu i va restar obert fins l’any 1927 en que es va inaugurar el nou “Cafè Colón” ja ubicat a la Plaça Major (ara Ferreteria PuigMartí).


Accions

Informació

4 responses

9 05 2008
Rafael

En aquesta ubicaciò del cafe de les Victimes, als anys 60, hi trobem el per mí mític cafe “Las Vegas”, espai en el que transcorregue molt del temps de la meva joventut i de la dels meus amics.
Resposta: Jo tambè hi vaig passar moments molt agradables a Las Vegas.

10 05 2008
Ricard Font Serra

jo vaig sentir a dir, que en Li, quan li van dir que deia les victimes del LI (cinquanta-u), va preguntar ,quines victimes hi varen haver el cinquanta-u?.
Llavors va ser quan el cafeter li va contestar, cada any n’hi han de víctimes

11 11 2008
Diane

Keep up the good work.

20 05 2015
Alan Capellades Riera

Moltes gràcies per l’apunt sobre el cafè de les Víctimes, molt popular a principis del segle XX. Entenc que es tracta de l’actual número 6 de la plaça Vella.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: