Els cap-grossos del 1965

16 03 2010

Avui el record és pel dia en que a Terrassa va inaugurar uns nous cap-grossos ja que els vells es van cremar en un incendi al Teatre del Retiro (els quals podeu veure en un record antic fent click aquí). Aquests nous cap-grossos els va donar a la ciutat la Caixa d’Estalvis de Terrassa el diumenge dia 9 de maig de 1965, tal i com podeu veure en la noticia del diari apareguda l’endemà dia 10.

La cerimònia es va fer al Raval, davant de l’ajuntament amb una important presencia de gent, la banda municipal de música i les autoritats, encapçalades pel Sr. Josep Salvans president de la Caixa d’Estalvis i del Sr. Miquel Onandia, alcalde de Terrassa.

En total van ser 9 els cabessuts lliurats i al capdavant de tots hi anava el “patufet” que era el cap-grós amb el cap més petit de tots, seguit per La Guapa, el Vell, el Dimoni, el Dormilega (avui desaparegut), l’Escocès, el Moro i dues figures que representaven dones velles, que no sé quin nom específic tenien.

Per celebrar-ho es va fer una mena de festival on hi van intervenir l’esbart dansaire, la banda municipal, uns prestidigitadors, uns pallassos musicals i com a plat fort, la presencia del llavors popular presentador de la TV, en Gustavo Re que va fer cantar a tots els presents la cançó de moda d’aquells dies i que es deia “En la casa de Pepito…”.

L’acte va finalitzar amb una traca i finalment es van deixar anar uns coloms, per part de la Societat Colombòfila de Terrassa. Jo era molt petit però d’aquesta festa tots els nens de la ciutat se’n deuen recordar, ja que la gent s’ho va passar molt bé.

Nota.- El Rafael ens ha enviat una fotografia de la Festa Major del 1980 on es veuen els cap-grossos del 1965.

Llista del nom dels cap-grossos de Terrassa:
1845 (desapareguts): L’andalús, el Pierrot, la Parella rica, el Militar, el Maneló.
1965/80: La Guapa, el Patufet, el Vell, el Dimoni, el Dormilega, l’Escocès, l’Anglès, el Moro i dues dones velles, el Moro de fibra, el Soldat, el Xinès (desaparegut), el Negre (desaparegut).
1996: El Dimoni nou.

La web del casinet de l’espardenya amb les fotos dels cap-grossos de l’any: www.casinetdelespardenya.cat

Podeu veure la llista de cap-grossos de l’any fent click aquí
Els Nans de Terrassa estan formats per membres, de l’Agrupament Escolta i Guies Torrent de les Bruixes.


Accions

Information

2 responses

17 03 2010
Ricard Font Serra

Abans els cap-grossos es feien de personatges ficticis o tradicionals, com poden ser dimonis, pirates etc. A partir de no sé quin any, i a iniciativa de no sé qui, i m’agradaria que algú m’ho digués, cada any es fa el cap-gros d’un terrassenc, si ha destacat en alguna activitat que l’hagi fet popular.
Contestació:
Des de l’any 1982 a la ciutat de Terrassa, per Festa Major, s’immortalitza en cartó-pedra i en la figura d’un cap-gros, a un personatge de la ciutat (tot i que l’any 88 va ser de Sabadell), en reconeixement a la seva popularitat, la seva tasca professional, el seu servei a la ciutat i/o el seu servei a la cultura popular.

17 03 2010
Ricard Font Serra

En Gustau Re, vivia al capdamunt del carrer Balmes a Barcelona. Jo treballava a la Divisió d’Engineering de Matesa prop de casa d’en Re i, quasi cada dia, prenia cafè al mateix bar que nosaltres i recordo que havíem parlat mots dies amb ell.

Deixa un comentari