Casa i fàbrica Bonaventura Fornells

26 10 2009

casa fornells

casa fornells

En resposta a un comentari rebut que deia: “ algú hem podria facilitar algun tipus de informació sobre la “Casa Soler”, també anomenada “Casa B. Fornells” situada al carrer Sant Leopold 56?”

Casa Freixa desapareguda

Casa Freixa desapareguda

El que puc explicar és que la casa anomenada de Bonaventura Fornells i Cardús, edifici protegit de la nostra ciutat, és va projectar el 18 de febrer de 1918 per l’arquitecte Lluís Muncunill i Parellada i que aquest habitatge unifamiliar utilitza un estil britànic, anomenat “domestic revival”, que l’arquitecte Muncunill només va utilitzar dues vegades a Terrassa; una vegada en aquesta casa i l’altra en la desapareguda “casa Freixa”, un xalet construït just al costat de la Masia Freixa (a la fotografia de la dreta podeu observar l’aspecte d’aquesta casa malauradament despareguda).

El primer que sobte de la casa és la teulada amb la seva pronunciada inclinació, aspecte que li dona la semblança amb les cases de camp d’aquelles contrades.

Les naus que podem veure al costat de l’entrada de la casa són naus industrials que es van projectar el mateix any que la casa i pel mateix Muncunill, fet curiós ja que no és gaire habitual que en un mateix projecte constructiu és fes la casa i la fàbrica.

El nom de “casa Soler” que s’esmenta en el comentari es deu a un propietari posterior que portava aquest cognom.

És evident que és una resposta curta al comentari rebut i per això us vull demanar que si algú en sap quelcom més ens ho faci saber.


Accions

Information

7 responses

26 10 2009
Ricard Font Serra

El poc que sé, ja que el meu despatx a la Tintoreria Lanera, era just davant d’aquesta casa, és que un senyor molt ric, solter i rar, la va comprar i restaurar però se’l veia poc per allà. El fet és que només va comprar la casa i el pati, mentre que la quadra industrial la conserva l’antic propietari, que l’utilitza com a garatge de lloguer.
El senyor abans esmentat té una casa de camp a Vacarisses, situada prop d’una font, que com que és pública, no pot evitar que la gent hi vagi, però com que no és amant de tenir-hi visitants, hi va posar un rètol que avisa de la perillositat dels seus gossos.

13 11 2012
Enric Fontvila

Hola! Hem creat un article sobre la casa a la Viquipèdia: http://ca.wikipedia.org/wiki/Casa_Soler_(Terrassa) , on surt referenciada aquesta pàgina. Per cert, jo sóc l’autor de les fotos de la casa i de les naus del costat, així com també de la majoria de fotos incloses dins http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments_in_Terrassa
L’enhorabona per les bones estones que ens fas passant llegint-te.

18 11 2012
Ricard Font Serra

He mirat http://commons.wikimedia.org/wiki/Category:Cultural_heritage_monuments
Hi ha un error: esmenta la casa Pere Segués Donadeu. En realitat és la casa Pere Segués i Autonell

19 11 2012
Enric Fontvila

Referent a la casa Pere Segués, hi vaig posar el nom que indica la fitxa de Patrimoni de la Generalitat ( http://cultura.gencat.cat/invarquit/Fitxa.asp?idregistre=28114 ), canviant el Sagués per Segués, tal com diu la llista d’edificis monumentals del mateix Ajuntament de Terrassa ( http://arxiumunicipal.terrassa.cat/afons.php?id_menu=92 ).

19 11 2012
Ricard Font Serra

En Pere Segués Autonell amo de la casa era germà de l’avi de la meva dona, El Joan Segués Donadeu el meu sogre, era el seu nebot, pero no tenia res a veure amb la casa de marras. L’ajuntament.o la fitxa del patrimoni tenen el nom equivocat.

20 11 2012
Enric Fontvila

Doncs potser se’ls hauria de fer saber…

7 12 2020
Mortio

Hola, la fàbrica de rajoles Saguès Donadeu del carrer Sant Marià 193 a Terrassa té relació amb aquests Segués?

Deixa un comentari