La Sagrada Família (2) i l’ou com balla

1 10 2008

l’ou com balla

L’any 1932, el bisbe de Barcelona, Mn. Irurita, va crear la Parròquia de la Sagrada Família, anomenant-se com a primer rector en Mossèn Josep Moncau i utilitzant la capella de les Germanes Josefines per el culte.

Una tradició dels anys 50 feia que per Corpus s’instal·lés un jardinet amb arcades a la cruïlla entre els carrers de Blasco de Garay i Faraday on s’hi feia “l’ou com balla”.

Una tradició que ve d’Itàlia i que es va introduir a Catalunya al segle XVIII i que està relacionada, tant amb els ritus de fertilitat lligats als ous de Pasqua, com en el sentit cristià de la figura de l’hòstia. Es tracta d’un ou buidat situat damunt d’un sortidor d’aigua que fa que es mogui i rodi amb l’impuls del raig.

l'ou com balla al raval 1950

A Terrassa també es feia ballar l’ou al Raval de Montserrat ja abans de la guerra civil, i també entre els anys 40 i 50 es muntava un jardinet amb arcades (similar al de la foto) d’avant de l’Ajuntament i s’hi estava funcionant tots els vuit dies de Corpus. Adjunto una foto del 1950 que ens ho mostra i que m’ha fet arribar l’amic Rafael.

l

Accions

Information

2 responses

1 12 2008
Ramir

A Barcelona encara es fa a La Catedral,Cal Ardiaca,Museu Mares,Col.legi de la Immaculada etc.

10 06 2009
Ricard Font Serra

Naturalment, perquè l’ou no fotés el camp, hi havia un embut de malla que el feia transparent situat per la part fina al raig d’aigua, d’aquesta manera l’ou escapat del corrent, en caure, tornava a ser recuperat i empès per l’aigua.

Deixa un comentari