Els Donadeu a Terrassa

17 10 2013

la comarca 9-01-1911Avui destaquem un altre aclariment que hem rebut de part de l’amic Rafel Comes que creiem que calia destacar sobre el cognom DONADEU.
“Com diu el Ricard els Donadeu eren coneguts pel malnom Patat. Ja el primer Donadeu que va arribar a Terrassa d’Olesa, Domènec Donadeu i Mont, tenia cap el 1860/70 un teler a mà al quarto de reixa del carrer de la Font Vella, 42 i ja era conegut amb aquest motiu.
Respecte a Domènec Donadeu Castany que era soci de Francesc Onandia SA, dedicada a la venta de primeres matèries tèxtil, era fill de Dolors Castany i Riera, una de les filles del propietari del Vapor Castany i germana de “les pisanes”, que regien una popular botiga de venda de teixits d’aquesta classe al carrer del Passeig, i de Josep Donadeu i Font.
Aquest no consta que fos el titular del Bar Colom de la Plaça Vella, sinó els seus germans Lluís i Joan que ho van ser també del Cafè Condal de la Plaça de la Fontrobada.
Però, si deixem de banda la branca industrial, el Donadeu més destacat d’aquesta família fou Joan Donadeu i Guillemot, pare dels germans Donadeu Font i fill de Domènec Donadeu i Mont que he esmentat abans, i de Magdalena Guillemot i Clapés de Castellterçol.
Joan Donadeu i Guillemot pertanyia a la facció republicana federal i fou regidor de la ciutat en les eleccions de 1885 i 1895. Era cafeter del Casino de la Unión (creat el 1881) seu del republicanisme terrassenc.”
Nota.- Creiem que valia la pena publicar aquest ressenya del cognom ja que ens permet resseguir una part de la nostra història. Hem triat per il•lustrar aquest record un full del diari La Comarca del Vallès del 9 de gener de 1911 on s’indica que és nomenat a Joan Donadeu i Guillemot com a Capacitat en els jutjats de Terrassa.


Accions

Informació

2 responses

17 10 2013
Ricard Font Serra

L’avia de la meva dona, Magdalena Donadeu i Font, filla del cafeter del bar Colom de la Plaça Vella, única germana d’una recua de molts germans mascles, es va casar amb Frederic Segués i Autonell, per tant el meu sogre era en Joan Segués i Donadeu.

17 10 2013
Enric

Els Donadeu parents del alcalde franquista dels anys 70, que tenien una botiga a la Rambla a aquells anys que es deia “Capucine” i els Donadeu dels Iribarren, director de la caixa de Terrassa, que viuen al costat del parc de Sant Jordi. Els Guillemot de la gran casa al carrer de la Rasa als anys 60 i 70 que després es va derruir, un fill es capitá de la marina.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: