La Fraternitat Republicana i La Casa del Poble

18 04 2011

Segons ens ha fet saber el bon amic: Ricard Font: “La Fraternitat Republicana de Terrassa va encunyar dues monedes, una de llautó de 10 cèntims i una de cupro-niquel de pesseta, en principi d’us intern, però quan va faltat numerari, també eren utilitzades al carrer. Llur mida és igual als dos euros, però una mica més primes”. (podeu veure ambdós costats en les imatges adjuntes cedides pel mateix Font)

Història: A Terrassa a principis del 1900 hi havia un centre anomenat “Fusió Republicana” situat al carrer Pantà, just on avui trobem el Cor dels Amics. En aquest centre si aplegaven tots els partits republicans de la ciutat a excepció de la branca federalista que podíem trobar al número 39 del carrer de Sant Antoni.

Aquests van constituir, amb data 25 d’agost del 1903, una nova societat anomenada “Fraternitat Republicana” i poc més tard, el 12 d’octubre del mateix any una societat anònima amb el nom de “Casa del Poble de Terrassa” amb l’objectiu de comprar una casa on construir un espai que servis per reunir-se cadascuna de les diferents faccions que defensaven els ideals republicans.

El 29 de novembre la societat “Casa del Poble” va cedir a “La Fraternitat Republicana” l’edifici del numero 15 del carrer Cremat, una finca que havia estat propietat de l’antiga Casa Ventalló i havia acollit l’antic Cafè de l’Unió. El més destacat de l’edifici era el seu magnífic patí i el seu gran saló d’actes.

És interessant recordar els cognoms dels qui van constituir la primera Junta de la nova “Fraternitat Republicana” i que eren: Presidents honoraris: Nicolau Salmerón i Alexandre Lerroux, President: Domènech Palet i Barba, Vice-president: Josep García Hernández, comptador: Gaspar Armengol, tresorer: Avel·li Estranger, secretari: Joan Muntanyola, vocals: Francesc Turu, Bartomeu Puigmartí entre d’altres.

A la “Casa del Poble” s’hi va fer una escola primària per analfabets, una biblioteca al primer pis, el 7 d’octubre de 1921 es va fundar un Grup Coral, al 1922 un Grup Excursionista, al 1926 una secció artística i al 1928, cointcidint amb la celebració de les seves “noces d’argent” (vegeu publicitat de l’època), un grup esperantista, a més d’una Mútua i d’un grup de foment del llibre.

La Fraternitat Republicana va promoure al llarg de la seva vida diferents publicacions com, Fraternitat Republicana al 1903, Llibertat al 1912, Unió Republicana al 1915 i La Acción al 1922. En aquest record podeu veure una captura del primer diari publicat el 3 d’octubre de 1903 i una del darrer, el 28 de desembre de 1928.

Però una de les dependències més conegudes pels terrassencs va ser el seu saló de festes, inaugurat el 5 de desembre de 1926 amb la representació de l’opera Il Trovatore. Tot això, però, va finalitzar amb la Guerra Civil.


Accions

Information

2 responses

19 04 2011
Ricard Font Serra

Descriuré les dues monedes. En l’anvers ambdues tenen un símbol format per barret frigi, triangle, plomada, envoltat d’un ram de llorer i palma. Llegenda circular en castellà: FRATERNIDAD REPUBLICANA-TARRASA. Dues roses petites de sis pètals com a separació de la llegenda. En el revers en una hi posa 10 céntimos, i en l’altre 1 peseta, en dues ratlles cadascuna.

6 01 2012
Raimon Soler

Hola, per més informació la Fraterntat Republicana fou una de les entitats que participà en la Conferència de les Esquerres Catalanes, acte fundacional d’ERC i hi continuà adherida durant tot el període republicà.

Deixa un comentari