Rieres, torrents i masies de Terrassa (2)

21 05 2011

Degut a un comentari rebut en el meu darrer post, m’ha semblat adient avançar-vos un detall d’un mapa de Terrassa que fa temps que estic intentant completar sobre la ubicació real de les rieres, torrents i masies de Terrassa i que potser aclarirà una mica el que indicava l’Isaac sobre el torrent de Sanllehí, de Salt i del Mas de l’Alcuba.

Del que no estic tant d’acord és que aquest darrer fos la unió dels altres dos, ja que sembla que el torrent de Sanllehí (a la dreta podeu veure una fotografia de l’anmtiga masia que li donava el nom) moria a la zona del pantà (podria ser que més antigament continués fins enllaçar amb el torrent de l’aiguacuït, però d’això no en tinc la seguretat.

Espero que aquesta representació (parcial) ens ajudi a tots a resoldre dubtes.

Aclariment: No he acabat de posar aquest post que ja em demanen que parlem d’una nova zona (la Gripia i la Betzuca). Ja ho anirem fent, pas a pas quan tingui suficients dades, però de moment us deixo amb un nou boci del treball (encara incomplet) que estic fent i on surten reflectides aquestes rieres esmentades en el comentari.

Nota: Us recomano la lectura dels comentaris rebuts, on hi trobareu unes interessants explicacions de l’amic Joaquim Verdaguer, autèntic estudios d’aquest tema.


Accions

Informació

8 responses

21 05 2011
Ricard Font Serra

Només es parla de la vessant principal. la del Llobregat, però no es parla de la vessant secundària la del Besòs, com ja vaig esmentar en un altre comentàri. Per exemple, la Gripia i la Betzuca

21 05 2011
Rafael

L’amic Joaquim Verdaguer va fer un llibre sobre els torrents i rieres de Terrassa, que va editar la Mina Publica, i que fa explicacions detallades de cada torrent i riera de la nostre ciutat.

31 05 2011
Joaquim Verdaguer

Sobre el torrent de Sanllehí, que rep el nom de la masia de Can Sanllehí del segle XVIII, abans era conegut com el torrent del Rossinyol. Aquest torrent passava pel costat de la Nova Jazz Cava i desembocava a la plaça de la Font Trobada per on hi ha l’edidici de l’antic Art Lucis. A partir d’aqui el seu llit es va aprofitar per fer el fossar de la vila, tal com es va demostrar en la grava que es va trobar en les excavacions arqueológiques. El torrent continuava avall pel carrer de l’església i la Rutlla, fins a trobar-se amb el torrent del Salt al Rasot, just a l’entrada del carrer de Sant Genis. En documents del segle XIX aquest darrer tram es pot trobar anomenat com a torrent de la Torre. El torrent contniuava avall, en diagonal, fins a trovar-se amb el torrent de Viveret i així fins a la riera del Palau. Aquest ultims tram rebia varis noms: Torre, Viveret, Can Malet, i Aiguacüit. Quant es va anular el fossar de la vila en el segle XVI i, després de fer la rasa per desviar el torrent del Salt, des de la placeta de Saragossa a la riera del Palau, el torrent de Santllehir va quedar tallar i les seves aigues, principalment de pluges, s’embassavent format el “Pantà” i conseqüenment el formòs parc del Retiro.

5 06 2011
Josep Badrenas

Fa uns anys vaig construir una edificació en un solar amb façanes als carrers Sant Genis i Sant Marià. Al fer els fonaments va aparèixer una deu d’aigua corrent que vàrem haver-la de canalitzar i conduir amb un tub cap al col•lector general del carrer Sant Marià, per sota de l’edifici construït. No era una gran quantitat d’aigua, però si era constant. M’han comentat que quasi totes les finques d’aquella zona, tenien pou d’aigua.
Penso, que podria tractar-se de restes de la llera del torrent del Salt que esmenta en Verdaguer.

27 09 2012
Noemi

Correcte , del c/ de la Rutlla cap avall, les cases tenien pou d’aigua , i hi baixava una deu d’aigua corrent .

28 09 2012
Ricard Font Serra,

A Terrassa a moltes cases, hi havia pou d’aigua, a vegades compartit entre dues cases veïnes, ja que el pou es feia sota la paret que separava els patis. El fet de que modernament s’hagin fet tants aparcaments subterranis, han fet desaparèixer els pous i han trencat les deus d’aigua i molts pous dels que han quedat, ara estan secs.

30 06 2020
Dolors Barri Masats

Jo vivia al carrer de Mas Adei i també hi teniem un pou al pati amb una aigua fresca que donava gust
Les meves més sinceres gràcies i felicitacions pel treball que feu de terrassa
a mi sempre m’han interessat però ara que ja tinc molts anys (84) vaig començar a fer servir l’ordinador i com que tinc temps i ningú m’empaita és el meu millor amic i amb vosaltres sempre aprenc coses
Moltes gràcies!!

30 06 2020
SRC

Hola Dolors, Gràcies per la teva aportació. Aquest és un espai de tothom i per tothom i pots col.laborar enviant records del que vulguis i sempre seran molt benvinguts.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: