Rieres, torrents i masies de Terrassa (S. XVI)

20 05 2011
rieres, torrents i masies al S.XVI

rieres, torrents i masies al S.XVI

Des de sempre a Terrassa hi han hagut torrents i rieres i això ha provocat grans inundacions al llargs dels anys.

Fer poder fer-nos una idea de com era el terreny on es va assentar el nucli urbà de la nostra ciutat he volgut reflectir en aquest dibuix la situació de les antigues rieres i torrents, així com algunes de les masies més característiques d’aquells anys i que van donar nom a la majoria dels barris actuals de la ciutat.

  A la fotografia, de la dreta, podreu observar com era el torrent del Batlle l’any 1912 (en una foto d’Antoni Jover – A. Tobella), que, en el seu tram final, seguia el curs del actual carrer de Faraday, al barri de Ca n’Aurell (que també era una masia antiga situada prop de la carretera de Martorell).


Accions

Informació

3 responses

20 05 2011
Isaac Camps

Aquest esquema està molt bé, tot i que trobo a faltar el torrent de Sanllehí i del Salt, l’unió del qual era el torrent de l’Alcuba. El de Sanllehí tancava el nucli original per l’est.

31 05 2011
Joaquim Verdaguer

El torrent del Salt tenia el seu origen prop de Can Pous. Baixava pel carrer de Sant Leopold, lliscant el Mas Oller i enfilava cap el camí Fondo, placeta de Saragossa i, dalt del carrer de Sant Pere feia un salt (d’aqui el seu nom), passant pel que seran els jardins del Cercle Egarenc i la part nord dels de la Casa Alegre de Sagrera i passava pel carrer de la Font Vella per on ara s’aixampla. Aqui, situada a la part baixa del torrent i havia l’anomenada font Vella. Passant per costat de la dreta del Social i després de travessar el carrer del portal Nou, anava a trobar l’actual carrer de Miquel Casas, on hi havia els safareigs de la vila i les basses del Vapor Gran. El torrent continuava avall fins el sot del Rasot, on ara hi ha la font, al principi del carrer de Sant Genís, lloc on s’ajuntava amb el torrent de la Torre (també anomenat de Sanllehí, formant el torrent del Mas Alcuba. Aquest s’ajuntaba també amb el de Viveret i, fins a la riera del Palau tenia varis noms; Malet, Aiguacüit, etc. Quan la ciutat va creixer carrer de la Font Vella amunt, va ser necesari anular el torrent del Salt, ja que quedava en mig de la vila. És per això que és va fer una rasa des de la placeta de Sarragossa desviant el torrent cap a la riera del Palau. D’aqui el nom de carrer de la Rasa.

31 05 2011
Joaquim Verdaguer

En els estudis sobre les masies de Terrassa sempre es fan de les conegudes dins del terme de l’antic poble de Sant Pere (Ca n’Aurell, Ca n’Anglada), però no es parla de les del terme de Terrassa, es ha dir del Delmari de Sant Fruïtos; Mas Oller al carrer del Nord, Mas Rossinyol (Can Sanllehí), Mas Terrosses (al carrer de Blasco de Garay, Mas Adei, Mas Malet a la carretera de Rubí, el Mas Alcuba, probablement el que serà en el temps Can Macià, a la carretera de Montcada amb Sant Francesc, etc. Seria bó fer un estudi d’aquestes masies. En realitat de totes, doncs no s’han teballat a fons; apart del cataleg que va editar el Museu de Terrassa sobre les que encara es conserven.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: