El “economato Tarrasense” de 1915

26 05 2011

Avui m’agradaria comentar l’anunci del “economato Tarrasense” que es va inaugurar al carrer de la Font vella l’any 1915, concretament en el número 12 (just al costat de l’antiga casa Simón).

Jo recordo que, quan era petit, el nom d’economat encara es feia servir i era comú anomenar amb aquest nom a les botigues en que es venia una mica de tot, quelcom als actuals supermercats però molt més petits. També s’anomenaven així a les botigues que algunes fàbriques tèxtils (a la foto de la dreta podeu veure el de la Saphil l’any 1959) tenien obertes pels seus treballadors i on podien adquirir productes bàsics a un millor preu.

Fa gràcia llegir els productes que s’oferien als clients i que pel seu origen avui ens poden semblar inversemblants: algú compra avui cigrons d’Arévalo, olis d’Alcanyís o pernil d’Avilés? Us confesso que no sabia que Avilès fos famós pels seus pernils!

Si llegiu la llista us preguntareu, com podia ser que apleguessin tants productes diferents i de procedència tant diversa en una època en que el transport no era massa bo, degut a una xarxa de comunicacions a l’any 1915 que deixava molt que desitjar. Del que se’n va fer d’aquest economat no us en puc dir res però, si algú ho sap, aquest pot ser un bon moment per explicar-ho.

Informació complementaria: si voleu saber quelcom més sobre el famós “jamón de Avilés” feu click aquí: http://is.gd/UuUfRS


Accions

Informació

2 responses

5 06 2011
Francesca

Dons suposo que ningú devia preguntar-se si de debò l’origen era el que deien en realitat, el que més voldrien era comprar els productes i gaudir-ne.
Jo recordo haver anat a comprar (no en el que indiqueu, que ni l’havia sentit anomenar, però si en un que la meva mare hi podia entrar perquè li deixaven un carnet, en deien el de la “Electra”, que estava just on hi havia la fàbrica de l’AEG, ara ja abandonada. Se que hi anàvem degut a que els preus eren molt més assequibles, però això si, havies de dur el carnet. Jo suposo que el motiu és perquè deuria ser tan sols per als treballadors de la mateixa empresa.

8 12 2015
Miguel

Si voleu saber del “economato” de la Saphil, aneu a visitar “El Celler del Cava” al carrer de Galileu. Davant mateix estava la porteria de la Saphil, on jo mateix havia estat de petit amb el meu pare, que va ser el “portero” a finals dels cinquanta i inicis dels seixanta. Recordo que allà, al mateix economato, ens donaven, per Nadal, una mena de panera consistent en: un pollastre ja desplumat, una ampolla de ví gasificat i una galleda.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: