El fogonet de carbó o “de murri”

28 12 2007

fogonet de murrifogonet de carbó A casa recordo que hi havia un fogonet de carbó que l’anomenaven “fogonet de murri” o alguna cosa semblant.

Recordo que el pare el feia servir per fer les arengades a la brasa, ja que feien molta olor i la mare sempre li deia que si se les volia fregir ho fes fora de la cuina i ell agafava el fogonet i en un racó del pati es feia les arengades que tan li agradaven.

En la fotografia podeu apreciar una cuina antiga amb un fogonet de carbó que es feia servir per escalfar-hi una olla. Aquesta mena de cuines improvisades eren molt comunes en les cases de les famílies immigrants dels anys 50 i 60.

El Rafael amb el seu comentari ens parla de la “cuina econòmica” i crec que li haurem de dedicar un dia un article sencer a aquesta peça tan curiosa.


Accions

Information

3 responses

28 12 2007
Rafael

A casa teniem una cuina “economica” que podia ser molt economica pero era molt complicada de fer anar i per fer l’esmorçar, escalfar la llet, feiem servir el fogo de murri.
Més endevant ja va arribar el petroli.

12 07 2008
Ricard Font Serra

El fogó de murri funcionava amb carbó d’alzina, que era el carbó que feien els carboners (moltes vegades a la muntanya de Sant Llorenç) amb troncs d’alzina a mitja combustió, a base de tapar-los amb terra per regular l’oxigen i que no s’acabessin de cremar.

10 08 2013
learn to drive ottawa

Sweet blog! I found it while browsing on Yahoo News. Do you have any suggestions on how to
get listed in Yahoo News? I’ve been trying for a while but I never seem to get there! Appreciate it

Deixa un comentari