Una fotografia sense datar per celebrar el 95 aniversari de la Cobla la Principal de Terrassa

12 01 2018

El 2018 celebrem els 95 anys de la Cobla la Principal de Terrassa i des dels Records de Terrassa ho volem fer amb la publicació d’un anunci antic de la “Cobla Orquestra Principal de Terrassa” i del que desconeixem la data exacte de la seva publicació.

La Cobla que va ser fundada l’any 1923 de la mà d’en Francesc Planas Virolesch (Girona, 1874 – Terrassa, 1947) amb d’altres persones i entitats de la ciutat que ella havia conegut arran d’una actuació que es va fer el 1905 en un Aplec de la Mata, on hi havia actuat amb la cobla “Unió Cassanenca” de Cassà de la Selva.

En aquella primera cobla una part dels músics eren de les comarques de Girona, dons els va aportar el mateix Planas, i d’altres de la zona de Terrassa i, com a curiositat, direm que la cobla estava formada només per 10 músics, ja que inicialment no tenien el trombó. La seva presentació oficial es va fer el dia 18 de març de 1923 en que es va interpretar una primera sardana, que portava per títol Ginesta (de Vicenç Bou). Ben aviat la Cobla va optar per denominar-se Cobla-Orquestra ja que així tenia més possibilitats d’actuacions.

La Principal de Terrassa, que és com la coneixem actualment, és dons una de les cobles més antigues de Catalunya i de les poques que mai s’han trencat, ja que fins i tot durant la guerra civil va seguir actuant. La foto no està datada però, si ens atenem a que la formació conté 3 músics que no van formar part de la cobla inicial: en Joan Carreras, n’Isidre Royo i en Josep Cabeza, i que a l’any 1925 es va incorporar el trombó, que no surt en la imatge, podem aventurar-nos a datar la fotografia entre els anys 1924 i 1925.

Els músics que hi figuren al document són:
• Francesc Planas (gironí)
• Josep Pla (gironí)
• Miquel Fontova (gironí)
• Jaume Riera (gironí)
• Ricard Anglada i Bou (gironí)
• Joan Roca
• Enric Dinares
• Juan Carreras
• Isidre Royo
• José Cabeza

I, els que havien deixat la cobla inicial eren:
• Josep Abadal
• Bonaventura Garriga
• Jaume Llongueras

Document: hem rebut un comentari de la Maria Rosa Avellaneda Mañosas en que ens indica que el seu avi Emili Mañosas era músic i tocava el contrabaix a la cobla “LA PRINCIPAL DE TERRASSA”. Ens adjunta un document que podeu veure a la dreta, dels membres de la cobla i ens indica que és de la temporada de 1927-28.

Nota: hem rebut una comunicació d’en Josep Loredo, músic a la Cobla La Principal d’Olot, i ens diu que te un blog dedicat a formacions musicals de Catalunya, bàsicament Cobles, Orquestres, Orquestrines, i algun Conjunt.
I que concretament ens recomana aquesta entrada que la veritat és que aporta molta informació de valor que té a veure amb aquest article (us recomanem que la visiteu):

TERRASSA (1): CABEZA, TERRASSA, L’ANTIGA TERRASSA, LA PRINCIPAL DE TERRASSA i CIUTAT DE TERRASSA:
http://fotosformacionsmusicalsdecatalunya.blogspot.com.es/search/label/TERRASSA%20%281%29


Accions

Information

3 responses

8 02 2018
Anònim

Maria Rosa Avellaneda Mañosas El meu avi Emili Mañosas era músic. Tocaba el contrabaix a la cobla “LA PRINCIPAL DE TERRASSA”. Adjunto una fotografía dels membres de la cobla. Ès de la temporada de 1927-28. Al dors hi ha un escrit amb una mica d’historia d’aquesta important cobla, entre d’altres coses explica l’ingrés del popular soliste en Victor Bou, provinent de la cobla empordanesa “Montgrins

“La col-laboració brillant de dit artista, junt amb l’art invariable del nostre estimat professor de tenora En Francesc Planas, tot ens fa augurar per a la propera temporada, una bella tanda d’èxits prematurament definitius, per haver assolit ja un lloc d’honor y primeríssim entre les millors cobles de Catalunya”.

(no he trobat la manera de poder adjuntar la fotografía)

9 02 2018
SRC

Podeu enviar la fotografia a santi@ludit.com
Moltes gràcies

10 03 2018
Maria Rosa AVellaneda Mañosas

No se si algú recordará que en el Teatre Principal (crec els diumenges a la tarda) feien Zarzuelas. El meu avi hi tocaba el contrabaix. Com que es un instrument una mica difícil de transportar, per entrar al teatre jo l’ajudaba agafant-lo per la part de baix. En el Teatre Principal a la platea hi había unes llotjes la primera en forma arrodonida. Des d’aqueta llotja veía tota la reprentació amb tota comoditat i “sense pagar entrada”….. Llavors jo tenia uns 8-9 anys com a màxim. Recordo las zarzuelas: La Viejecita, La del Manojo de Rosas. Tenien molt d’èxit. Estaba el teatre a “tope”.

Deixa un comentari