En Buffalo Bill a Terrassa

20 07 2012

Com podeu comprovar en un anunci publicat a la premsa local del Nadal del 1928 el dia 3 de gener del 1929 en Buffalo Bill va actuar en un circ a Terrassa. Aquesta noticia pot donar la sensació de que el llegendari explorador de l’oest americà va passejar pels nostres carrers damunt d’un cavall, però la realitat és una altra de ben diferent. El fet és que al 1929 en Buffalo Bill ja portava 12 anys criant malves i, tot i que el seu espectacle va continuar uns anys de gira, el qui hi actuava ja no era ell sinó un que l’imitava.
Si que és cert que en Buffalo Bill, l’autèntic Cody, va ser molt a prop nostre, concretament en el Nadal del 1889 en que va actuar a Barcelona. Però no tenim noticies de que llavors vingués a Terrassa de visita.
William Frederick Cody, que és com es deia en realitat, havia acumulat la seva fama en els seus anys d’explorador (va començar als 14 anys) i soldat de l’exercit americà (on va arribar a ser coronel), abans i desprès de la guerra civil, amb les seva lluita amb els indis i amb les caceres indiscriminades de búfals per tal d’alimentar els treballadors del ferrocarril Kansas Pacific Railway (en 18 mesos va caçar 4.000 búfals).
Als 38 anys (1884) va decidir muntar l’espectacle que el va portar durant 20 anys a recórrer tot Nord-Amèrica i desprès les principals ciutats d’Europa. En la fotografia podeu veure en Sitting Bull i en Buffalo Bill, l’any 1885 ja que tots dos eren presents en les representacions. Però tot i el grandiós èxit del seu espectacle, la seva companyia va fer fallida l’any 1913 i es van tenir que subhastar tot el que li quedava, entre elles el seu cèlebre cavall que l’havia acompanyat durant més de 25 anys. Diuen que el qui va comprar totes les seves pertinences li va tornar el cavall, ja que era la cosa que ell més estimava. Quatre anys desprès, el 10 de gener de 1917, retirat de tot el Coronel Cody amb 70 anys va morir. Però com veieu anys desprès algú encara s’aprofitava de la seva fama i va muntar un circ amb el seu nom fent veure que en Buffalo Bill encara estava ben viu.
El circ es va muntar a la plaça del Progrés que llavors era de terra i si us hi fixeu el títol d’en Buffalo Bill ja havia canviat i ara en comptes de coronel era capità.


Accions

Information

3 responses

21 07 2012
Ricard Font Serra,

De petits deiem bufal-hi l’ull

18 10 2012
Ricard Font Serra,

En Buffalo Bill, en la seva estança per Terrassa, es va hostatjat a l’hotel orient de les rambles de Barcelona

15 05 2021
Anònim

Com queda clar en l’article que acabem de llegir, el que va venir a terrassa, era una persona que feia un espectacle, que duia el nom de Búfalo Bill, però en realitat era Búfalo Ben. En Búfalo Bill va morir l’any 1917.

Deixa un comentari