Més records sobre les fonts

16 07 2012

Precisament en el llibre dedicat a les Fonts de Terrassa, editat per l’Ajuntament de Terrassa l’any 2003 hi he trobat dues fotografies de fonts avui ja desaparegudes, la primera correspon a un dibuix de la font que hi havia a la plaça del Rector Homs, fet per en Modest Simó l’any 1948 i l’altre es una fotografia de la font de l’Apotecari que hi havia al torrent de Vallparadís, feta per en Ramon Vilalta el 1923, ambdues de l’Arxiu Tobella.
Una altra imatge que val la pena de recordar és la de la famosa Font Monumental de la plaça del doctor Cadevall que com podeu comprovar combinava dos elements, l’aigua i la llum, ja que a sobre de l’espectacular torre hi havia instal•lat un fanal (veure article i foto del 1926).
Recordo que de ben perit el pare m’havia dut d’excursió a la font de la Pola o del Troncó i que a ell li agradava portar sempre uns anissos a la butxaca i ens els menjàvem tot bevent una mica d’aigua fresca i em sembla que encara recordo l’intens olor de l’anís.
També recordo que a l’escola Social, el Sr. Artigues ens duia, una vegada de tant en tant, a la zona de la font de les Canyes i allí hi passàvem tot el dia jugant a futbol i a cuc amagar per una zona de bosc molt més neta del que avui la podem trobar. La caminada des de l’escola a la font i la tornada a casa la fèiem a peu, evidentment.
Finalment recordarem una font molt estimada pels primers habitants dels Grups de Montserrat. Es tractava d’una font similar a la dels Grups de Sant Llorenç i consistia en un petit banc i unes jardineres amb un pedestal al mig, on hi havia la font i al damunt una estàtua d’un nen (veure foto del 1958). El material en que es va construir era molt dolent i a mitjans dels anys 60 va ser substituïda per una senzilla i impersonal font de ferro.


Accions

Informació

Una resposta

17 07 2012
Ricard Font Serra,

Jo creia que els grups Monserrat s’havien començat amb unes cases de fusta després dels aiguats del 1962. Per tant la font no podria ser del 1958, que algú m’ho aclareixi.
Resposta dels Records de Terrassa:
Els terrenys rústics on es van edificar els 42 blocs eren els més barats que es van trobar en aquells anys i la construcció es va fer sense que hi hagués cap pla parcial previ.
L’entitat promotora va ser l’Obra Sindical del Hogar, mitjançant la CNS, el sindicat vertical franquista (el sindicato amarillo li deien).
El barri es va començar a construir l’any 1955 sota un criteri especulatiu molt flagrant que va fer que es fessin servir materials de molt baixa qualitat i amb una falta absoluta d’equipaments.
42 blocs de 4 o 5 alçades amb 542 habitatges en conjunt amb 3 tipus de vivendes: una amb 3 habitacions, altres amb quatre i la resta tipus “torre”, catalogades amb les lletres A, B i C.
L’any 1957 es van començar a habitar els pisos.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: