Can Font de Gaia (1)

11 03 2011

Avui, per desig del bon amic Ricard Font farem esment a l’antiga masia de Can Font de Gaià, situada a la carretera de Terrassa a Rellinars B-122 Km.2,700

Història: La família Duran de Gayà està documentada des del S. XIII i se sap que llavors regentava l’anomenat Mas Duran, on cap a la fi del S. XV entrà la família Font, de la que pren el nom actual.

 Tenim documentat que al 1455 el propietari de la masia era en Duran de Gayà i que al 1558 ja figura com a propietari un tal Jaume Font de Gayà, pare d’en Joan Font de Gayà (nascut justament l’any 1558 i del que es conserva la partida de naixement a l’església de Sant Pere de Terrassa – veure document adjunt).descendents can font de gaia

Aquest canvi dels Duran als Font és el que provoca un canvi en la denominació de la Masia i provoca el dubte que precisament en Ricard Font em plantejava quan em demanava que parlés d’aquesta masia, i que aquí us transcric: “tinc un dubte que potser algú que ho llegeixi podria aclarir-me. Can Duran de Gaià passà a denominar-se com a Can Font de Gaia i voldria saber si els Font (ancestres meus) compraren la masia, o si els Duran sense successió masculina casaren la pubilla amb un Font, qui donà nom als nous propietaris si poguessis penjar aquest tema potser algun historiador ho podria aclarir”.

Aquest post seguirà amb una segona part.


Accions

Information

3 responses

13 03 2011
Ricard Font Serra

La fotografia feta a l’exterior de la masía, correspond a les 18 persones (11 adults 5 joves i 2 nens), que hi residien el 1832)

18 03 2011
Ricard Font Serra

Un cosí germà del meu pare, que tenia de cognoms Malet i Font, molt relacionat amb la publicació La Hoja del Lunes, va fer-se enganxar oficialment els cognoms posan-se Malet Font de Gayà (així s’escriu en gràfia castellana), avui dia a Barcelona podeu trobar aquesta família.
El meu germà Ferran, que és pintor de quadres, els signa Fernando Font de Gayà

19 12 2013
A. López Estudillo

La “heredad Font de Gayá” perteneció a la pubilla Teresa Font i Coll y tras su fallecimiento en 1878 quedó como usufructuario su viudo Pedro Miguel del Solà i Formosa (34 años al enviudar) dejando como heredero a su hijo José, y algún legado a su hijo menor Ricardo. El valor de la finca quedó por entonces reducido por la reciente tala de su arbolado (entre 1874 y 1878) para maderas y combustibles.

Deixa un comentari