Can Font de Gaià (2)

15 03 2011

La finca de Can Font de Gaià, al segle XIX va ser adquirida pels seus veïns, els de Can Amat de la Muntanya, ja que la pubilla es va casar amb Alfons Sala i Argemí, personatge que el rei Alfons XIII nomenà com a Comte d’Ègara. La masia de Can Font la va heretar el fill segon del Comte, propietari de l’empresa “Construcciones Sala Amat”. Aquest senyor va posar-hi una granja de porcs, de la qual us mostro un anunci de la masia de Can Font de Gaià de l’any 1965, juntament amb un reconeixement del 1962 en que es considerada la millor granja porcina d’Espanya.
Actualment la masia segueix sent de la família, el més assidu és en Llorenç Pons i Sala, besnét del Comte, ja que hi munta sovint a cavall. Segons paraules del propi Ricard Font: “Aquest Sr. amb una amabilitat extraordinària, al meu cosí i a mi ens va deixar veure i retratar la casa dels nostres avantpassats per dins (en podeu veure les fotos en aquest record). Aprofito per donar les gràcies a l’amfitrió”.

La Masia actual encara presenta unes curioses argolles de ferro amb cap de cavall al mur de tanca exterior i fins a tres rellotges de sol. Can Font de Gaià presenta un conjunt d’edificacions format per la masia actualment molt reformada (al S. XIX es va reformar totalment) amb un edifici de dos pisos amb coberta de dues vessants i un celler que encara és l’original amb una premsa i un molí, un habitatge rural que deuria servir pels masovers amb planta baixa i pis i una sèrie de coberts i edificacions per l’explotació agropecuària. També hi podem observar un dipòsit per l’aigua, una estació transformadorai el portal d’entrada al que és denomina com a corral i que servia per tancar i protegir l’entrada a la masia (ho podeu veure a les fotos).

      


Accions

Informació

Una resposta

16 03 2011
Ricard Font Serra

Copio una inscripció del llibre de batejos de Sant Pere

FONT DE GAIÀ
A trenta-un de maig de mil sis-cents onze, (31-5-1611), fou batejada Paula S…, filla de JOAN FONT DE GAIÀ i de Paula d’aquell muller. Foren padrins Montserrat Ustrell i Paula Mitjans donzella de Taudell.
Per mi Jaume Gorcs vicari perpetu.

(Nota: Montserrat Ustrell pagès de St. Julià d’Altura. parent meu per part de l’avi matern Joan Serra Ustrell fou Batlle de Terrassa l’any 1616. Montserrat en aquell temps era nom d’home)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: