4 05 2024

detall Xemeneia bobila AlmirallPresentació de la conferència sobre les 12 xemeneies més característiques de la ciutat de Terrassa.

El vídeos que s’inclouen són extrets del programa que es va emetre al Canal Terrassa de TV l’estiu del 2022 i que va ser presentat per en Santi Rius.

L´any 1833 es va construir a Terrassa la primera fàbrica de vapor –anomenada el Vapor de la Companyia– i la segona a tot l´Estat espanyol (la primera seria la popular fàbrica Bonaplata de Barcelona).

L’adopció del vapor com a font d´energia va fer que, l´any 1900 ja hi hagués 36 edificis a vapor a la ciutat. Una xifra que en trenta anys va augmentar a més de 200 xemeneies a tota la ciutat.

Les màquines de vapor mogudes amb carbó va fer necessària la construcció d’un conducte que donés sortida al fum i als productes de la combustió dels forns: les xemeneies.

Aquest és un homenatge a un dels elements més característics de l’anomenada “Terrassa, ciutat del Fum“. El poeta terrassenc Pere Antoni Ventalló va escriure l’any 1904 «La ciutat del fum” dedicat a les classes industrials i obreres de Terrassa.

“A cada jorn més fàbriques – proclamin tes grandeses;

Dels teus fornals les boires – per l’ample espai esteses,

Del astre rei amaguin – l’irresistible llum.

Tasca teva és nobilíssima; – ja en ella en vens de rassa;

I així dirà la Història – «¡Mireu, mireu Terrassa!

És la filla d’Egara! – És la ciutat del fum!»”


Accions

Information

Deixa un comentari