L’avinguda 22 de juliol i els carlistes

15 12 2008
monument al cemetiri vell

Monument cementiri vell

El passeig 22 de juliol de Terrassa, porta aquest nom com a homenatge als fets ocorreguts en el transcurs de la tercera guerra Carlista de l’any 1872, just desprès de l’abdicació del rei Amadeo I. Amb el vuit en la regència, els Carlistes van tornar a fer de les seves.

En aquell temps, els carlins habien demanat a la Vila que pagués la “Contribució” estipulada perquè els vilatans no fossin molestats i degut a que no es va pagar, una partida de 600 homes ,comadats pel general Joan Castells Rosell, van arribar el dia 22, a les 7 del mati, amb un tren que havien segrestat a l’altura de la riera de Gayà, i que els va deixar a l’Estació dels Ferrocarrils del Nord.

D’allí es van dividir amb 2 grups i mentre uns baixaren pel carrer del Nord, els altres ho feren per el del Mas-Adei. Tot i informar als vilatans que no venien a fer la guerra sinó a cobrar, el segon grup va ser rebuts a trets, mentre els vilatans tocaven les campanes a Sometent i tancaven les portes de les cases.

El tinent d’alcalde, Jaume Jover i Marquet, de 46 anys, estava treballant de forner al seu obrador del carrer de Gavatxons número 3, quan va sentir la campana. Immediatament va agafar un arma i, vestit de forner, va demanar ajuda al seu amic, Valentí Alagorda i Mas, que el seguís i ambdós es van dirigir al Raval per salvar dels diners de la Vila.

Allí ja hi havia un grup de carlins que ocupava l’Ajuntament i, sense cap mena de por, va obrir foc. Els Carlins el contestaren amb trabucs, de manera que en Jaume Jover resultà mort al moment i en Valentí Alagorda el deixaren greument ferit.

Davant d’aquests fets, els altres sometents de la Vila van endegar trets que sortien per taulades i finestres,  obligant als carlins a retirar-se de Terrassa, utilitzant el mateix tren tot i sofrir en la fugida varis morts i ferits.

Alagorda va morí a l’hospital el dia 16 d’agost següent, a l’edat de 39 anys.

Aquests fets els convertiren en herois pels vilatans i des d’aquell any i durant molt temps, es va celebrar aquesta diada amb una processó cívica, que recorria els carrers de la Vila i es dirigia al cementiri per fer-hi una ofrena a les seves tombes.

monument-alagordaEl 2 de setembre de 1882 es va crear una comissió encarregada de la construcció d’un monument en memòria dels herois morts per les tropes carlistes el 22 de juliol de 1872. Aquest monument encara es pot veure en els jardins que es van construir en els terrenys del cementiri vell.

Tant era l’impacte que havia deixat als vilatans que, perquè us en feu una idea, us deixo un parell de detalls:

“El 22 de juliol de 1883, al teatre del Retiro, te lloc l’estrena de l’obra en vers “Las glorias de Tarrasa”, escrita expressament per Romualdo Romero, actor de la companyia de Pere Riutort, que narra la victòria contra els carlins, durant la jornada del 22 de juliol de 1872”.

“La celebració del 1885 inclou un banquet públic al Teatre del Retiro, un concert musical i ball amb entrada lliure al Centre Terrassenc, la tradicional desfilada cap al cementiri i focs artificials al Passeig.

El vintè aniversari es commemora amb la passada del cos del sometent pels carrers de la ciutat i un banquet al Casino Industrial, presidit per Jaume Vallhonrat, cap del sometent i alcalde de la ciutat”.

Per tot això, avui hi ha una avinguda que porta el nom d’aquesta data victoriosa i tràgica per la nostra ciutat.


Accions

Information

Deixa un comentari