Recordem un fanzine dedicat al cinema d’animació dels anys 80

9 10 2021
fanzine Cartoon de 1983
fanzine Cartoon de 1983

Avui dedicarem el record a una revista terrassenca auto editada dels anys 80, allò que llavors ja es coneixia com a “fanzine” i que es deia “Cartoon”.

Un any abans de la publicació havien tingut un petit espai en una revista dedicada al còmic i al dibuix animat. Cartoon estava totalment dedicada al cinema d’animació i pel que sembla va ser la primera publicació d’Espanya dedicada a aquest tema.

Fora del nostre país n’hi havia de més o menys consolidades, com era el cas de Funnyworld, Animato i Mindrot als EEUU, Fantasmagorie i Banc-Titre a França o Plateau a Bèlgica.

El número 1 de la revista va sortir a Terrassa l’any 1983 al preu de 50 pessetes i a dins hi havia una tira còmica d’un tal Moliné que es titulava “Puños Fuera” en clara referencia al famós Mazinger Z que en aquells anys gaudia de molta popularitat.

El dibuix de la portada era d’un tal Egea del que no en tenim més dades tampoc.

No tenim gaires dades d’aquesta revista fora de la portada de manera que ho deixem aquí per si algú pot aportar més dades i completar aquest record de la nostra ciutat.

Per cert, creiem que algun dia s’hauria d’escriure la història del cinema d’animació de Terrassa, ja que hi ha molt a parlar d’aquest tema i més ara que tenim l’Escola de Cinema ESCAC.


Accions

Informació

3 responses

16 02 2022
Alfons Moliné

Hola, jo sóc el “tal” Moliné que va editar aquest humil fanzine, gràcies per dedicar-li un record. Vaig editar dos fanzines, un dedicat als còmics, “Tony Tonic” i aquest dedicat a l’animació, “Cartoon”, però van tenir poc èxit i van durar pocs números (encara em queden exemplars, i això que els vaig llençar fa gairebé 4 anys!). El Paco Egea que va fer la portada era company meu a l’Escola d’Arts Aplicades; sembla que no va arribar a dedicar-se professionalment al dibuix, i jo tampoc sé que va de ser d’ell.

16 02 2022
SRC

Hola,
Soc en Santi Rius administrador dels Records de Terrassa, gràcies per la teva resposta. Podria aconseguir algun d’aquests exemplars?

16 02 2022
Alfons Moliné

Hola Santi, en primer lloc felicitar-te per la teva tasca dedicada a recuperar la memòria històrica de la nostra ciutat a través del teu blog, el qual segueixo des de fa uns quants anys. Si em dones la teva adreça postal (pots enviar-me- la a la meva adreça de correu electrònic) t’envio un lot dels meus fanzines.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: