Un reposa llibres és tot el record que queda de 57 anys del Cercle de Lectors

9 11 2019

Ahir vaig llegir que tancava el mític “Círculo de Lectores“, un club fundat d’11 de setembre de 1962, si una data ben coneguda per tots oi? Justament un 11 de setembre va néixer aquesta idea d’una col·laboració entre la barcelonina editorial Vergara que només hi participaria dos anys i el Grup editorial alemany Bertelsman.

El que poca gent sap és que la característica d’aquest club de lectura que eren els visitadors comercials que no només et portaven la revista a casa sinó que et lliuraven a domicili les comandes va crear-se perquè en aquells anys el servei de correus era molt deficitari a Espanya i els paquets postals no podien superar els 300 grams de pes.

A casa el pare recordo que va fer soci del club al meu germà gran, doncs jo al 1965 encara era massa petit. En realitat qui en gaudia més era el propi pare ja que, com que era qui pagava, s’aprofitava de l’avinentesa i es demanava els llibres que més li agradaven. Val la pena dir que el pare era un gran lector i això finalment ens ho va encomanar als dos fills.

Desprès el Circulo a més de llibres va començar a incorporar altres productes com discs i fins i tot electrodomèstics, cosmètics, productes de para-farmàcia, articles d’higiene i de la llar, joguines, etc. Més endavant i a Catalunya els va sortir un competidor que crec que es deia “Xarxa Cultural” (no ho sé del tot segur) i que es basava en vendre llibres i discs en català per subscripció i de la que en vaig ser soci durant uns anys. Però no va durar massa ja que la oferta no era comparable a la del Circulo.

A més l’any 1990 el mateix Circulo va crear “Cercle de Lectors” pel mercat català i “Círculo del Arte” per vendre obres d’art contemporània i també “Tú Círculo” pensat pels més petits.

La creació d’una editorial pròpia amb el nom de Galaxia Gutenberg, l’any 1994, va suposar poder editar obres en exclusiva i això els va fer créixer fins arribar a la xifra de un milió i mig de socis. Ja al segle XXI van apostar pel llibre digital amb la creació d’una plataforma anomenada Booquo al 2012 (al 2013 es va canviar el nom per Nubico) i d’una editorial digital anomenada Arrobabooks el 2013. Finalment el Circulo va ser adquirit per el grup Planeta ja que al 2010 ja en va adquirir el 50% de les accions a Bertelsmann i la resta al 2014.

Ara ha anunciat el tancament del Circulo d’una manera un xic curiosa ja que ho ha fet amb un burofax enviat a la seva xarxa de comercials dient “Como usted bien conoce desde hace ya bastantes años, Círculo de Lectores se ha visto muy afectada por el cambio de hábitos en el consumo de los ciudadanos derivados de la fuerte implantación de las nuevas tecnologías”. “Pese a que hemos intentado reconducir esta delicada situación con distintas medidas, lamentablemente nos vemos en la triste obligación de tener que desactivar la red comercial”.

O sigui que els han dit: “adèu i espavilat noi“. Amb aquesta formula la propietat posa punt i final a una llarga història d’aquest Club que va néixer pocs dies abans de la riuada de Terrassa l’any 62. Tot i que diuen que continuaran les col·leccions començades el vell ofici de venedor de llibres a domicili acaba de desaparèixer.

Us he volgut il·lustrar aquest record amb la imatge d’uns reposa llibres que regalava als socis quan portaven una anys al Club (crec que 10). Estic segur que molts encara els recordareu o possiblement els tingueu en les vostres llibreries. Els de casa es van arribar a pollar hi tot i es que la fusta era de baixa qualitat. Vosaltres en tenieu?


Accions

Informació

One response

9 11 2019
JOSEP BADRENAS JUNYENT

Jo vaig ser uns dels primers socis del Circulo. Em sembla recordar que tenia el carnet numero 39. Vaig estar molts anys comprant un llibre cada mes o cada trimestre, rebent la revista que editava el Circulo, i a més també comprant conjuntament amb el llibre, un disc dels que editava el mateix Circulo, i tot m’ho duien a la oficina o a casa,. Encara els tinc quasi tots guardats. També tinc les figuretes de fusta. Ja fa bastants anys, vaig passar el carnet a una meva filla, que va seguir comprant el llibre i rebent la revista, però va donar-se de baixa malgrat li deien que era una llàstima, perquè tenia un numero tant baix de soci….

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s