La Maria Rosa Avellaneda ens ha fet arribar aquesta felicitació dels repartidors del diari EL DIA de l’any 1935. El dibuix és una recreació de l’interior de la Casa d’en Aymerich del carrer de Baix. Una de les cases més importants de Terrassa del segle XVè. Per la finestra es pot veure al fons la Torre del Palau.
Com a complement del record hem cercat els anuncis que es van publicar al diari EL DIA el 24 de desembre de 1935 per veure que es podia comprar en les pastisseries de la nostra ciutat un any abans que comencés la guerra civil i podem veure que no ha variat gaire l’oferta, tot i els anys passats.
Neules, torrons, vins, licors, xampanys, regals i paneres nadalenques, trufes, bombons i com a curiositat les Pinyes Americanes autèntiques de Cuba de la dolceria Rambla o de la Montserratina, a més de les varietats de torrons de mantega, nata i cacau de cal Casamada a més de les seves neules de nata i cacau o l’especialitat del torró de crema de la Victoria. Els altres establiments que hi surten anunciats són cal Piera, La Lyonesa i el Torroner del carrer Cremat.
Nota: El diari El Dia es va publicar en català de l’abril de 1918 al gener de 1939 i va arribar a ser una de les publicacions periòdiques més importants de les editades a Terrassa, tant per la seva durada com per la seva qualitat periodística, cultural i tipogràfica. Es caracteritzà pel seu paper de portaveu del catalanisme egarenc, independent abans de la Dictadura de Primo de Rivera, vinculat a la Lliga després de la Dictadura fins a l’esclat de la Guerra Civil, que passà a dependre del Centre Catalanista Republicà, vinculat a Acció Catalana que el mantingué fins el desembre de 1936 que el traspassà al PSUC.
Publicava informació política d’abast global i informació local. Tenia unes sòlides seccions culturals de les quals destacarem la pàgina literària periòdica “Nou-cents“, que fou un canal important per a la difusió de la literatura d’avantguarda a nivell català. Hom el considera com la més important publicació, des del punt de vista polític, cultural i literari, que hagi sortit a Terrassa.
A destacar que a les pàgines de “El Dia” s’inicià en el periodisme el considerat per molts cronista per excel·lència de la ciutat de Terrassa, Baltasar Ragon, que signava amb el pseudònim R. de la Galera; el periodista Francesc Biosca Torres i el poeta Miquel Grané, entre d’altres.
.
En el dibuix de M. Avellaneda s’hi observa un calendari de S.Salvatella y Cia.Voldria saber si és en aquesta impremta on s’editava el diari.Salutacions.
Al diari tenien una linotípia especial que feia les lletres amb plom fos, jo l’havia vist. Si era de cal Salvatella o si hi tenien part no ho sé, però no estava situada al local de l’impremta Salvatella del carrer del Doctor Cabanes, sinó que estava en un local propi.
Hola Rosa M Nart.
La impremta Salvatella es fundà el 1919 precisament per editar el diari terrassenc El Dia. De totes maneres primer va imprimir-se a la impremta Morral (1918). Dit per ells, Salvador Salvatella Agulló i Pere Vives Subirà van rebre l’encàrrec de muntar una impremta per fer-hi, entre d’altres coses, el diari El Dia. La idea no semblava gens desencaminada doncs els dos treballaven a la impremta Morral (en Pere Vives com a caixista i el Salvador Salvatella com a maquinista) i ja estaven familiaritzats en l’edició del diari. La guerra civil deturà la producció d’aquest important informatiu de la nostra ciutat.
Precisament, amb la celebració dels 100 anys de la impremta Salvatella, hem volgut reproduir al primer full del calendari, que editem any rere any, algunes capçaleres del diari El Dia i també algunes cartes i factures d’aquelles primeres èpoques de la impremta. Aprofito per donar les gràcies a l’amic i historiador Rafel Comes per facilitar-nos la documentació impresa.
Salutacions
Salvador Vives i Jorba
vives@salvatella.cat
En el meu comentari parlaba del diari que jo havia vist que ja era després de la guerra i s’en deia Tarrasa Información i editaba Falange Española Tradicionalista y de las J.O.N.S.