Al carrer de Sant Francesc s’hi feien sabates

2 12 2016

isidro-queralt-artesa-sabater-1962Poca gent sabrà que als anys 60 hi havia un petit taller de sabateria artesana al número 51 del carrer Sant Francesc, regentat per un tal Isidro Queralt Barrull què, com molts altres treballadors, a més de la feina en el seu taller feia hores portant un teler en una empresa tèxtil de Terrassa (al Sala i Badrines).

En la fotografia que hem aconseguit, el podem veure confeccionant unes sabates a mida en unes condicions que semblen bastant precàries: una bombeta de 125 v. penjant d’un fil a sobre seu, una taula vella i plena d’estris, un cubell als peus per estovar el cuir, un martellet a la mà per clavar les puntes de les soles, una cadira de cuir per poder aguantar les llargues hores de treball, uns pots de cola amb aquell fort olor que deixen anar, un calendari penjant de la paret marcant el pas inexorable del temps i una finestra que deixa passar la llum i potser l’ajuda a estalviar un xic d’elèctric en les hores diürnes; en fi, un munt de records d’un ofici ja desaparegut a la nostra ciutat.

Per cert, l’Isidre feia “més hores que un vigilant” i és que segons ell deia “no vull que la meva dona hagi de treballar fora de casa“. Avui aquesta manera de pensar no té gaire futur entre la gent jove, oi?


Accions

Informació

4 responses

2 12 2016
Ricard Font i Serra

Aquest record m’ha dut a la memòria els “remendons” que més que fer sabates, que potser que en fessin alguna, el que feien era posar mitges soles i talons així com d’altres adobs.
Davant de casa meva, al carrer del Vall, hi havia un “remendon” que quan hi passàvem de petits recordo que li obríem la porta i li dèiem “sabater llengut t’has menjat un ruc” … i no teníem temps per més ja que el sabater ens tirava la “falsilla” (eina de tall pel cuir).
On també hi havia un altre “remendon” era a la torre dreta de la porta de “can culapi”. Jo anava a seure i xerrava amb ell.
També eren famosos els tres germans sabaters que treballaven plegats a la Font Trobada, es varen jubilar i jo encara els trobo passejant. Varen posar en venda la casa i deuen demanar-ne molt ja que no l’acaben de vendre mai.
El millor “remendon” en l’actualitat, al meu gust, tant per la feina com pel preu és un que hi ha al carrer Colom, davant de la farinera anant cap a l’escola.

9 12 2016
Ricard Font i Serra

En el record es parla d’una bombeta de 125 volts com si fes poca llum, i en realitat en aquella època anava tot a aquest voltatge (avui tot va a 220 v.).
La quantitat de llum la indica els wats d’una bombeta. Abans, per tenir una bona llum fèiem servir una bombeta de 100 o més wats; ara amb els lets es pot reduir molt.

29 03 2017
Montse Jorba

I el Poses del carrer Gavatxons i el Millanes del carrer Cremat!!!

30 03 2017
Ricard Font i Serra

També el Prats del carrer sant Pere que abans había estat al carrer Baix Plaça

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




%d bloggers like this: