La F. Ascaso, una pistola fabricada a Terrassa

17 05 2016

pistola F. Ascaso de Terrassa En Joan Ullés i Bascompte (Terrassa, 30 de desembre de 1920), (segons explica en una en una entrevista que es pot llegir a internet) era fill d’un dels fundadors de Fraternitat Republicana – Casa del Poble i segon de quatre germans, i va haver de deixar d’anar a l’escola a l’edat de 12 anys per ajudar la seva mare, treballadora tèxtil. Als 14 anys va entrar com a aprenent de mecànic en un taller de metall i l’any següent es va adherir a la CNT.
Després de participar en la lluita contra la revolta militar de juliol de 1936, va participar en la col•lectivització de la botiga de reparació de maquinària tèxtil, Casa de Bach de Terrassa, sent vuit treballadors i que va passar a anomenar-se Taller Confederal Número 1. Taller Confederal Núm.1 de Terrassa. Joan Ullés mira a càmara des de la primera fila a la dreta

El taller es va dedicar a la fabricació de la pistola Astra, coneguda a Terrassa com a Pistola F. Ascaso (per Francisco Ascaso).
Francisco Ascaso va ser un líder anarquista, amic de Bonaventura Durruti i mort el 18 de juliol de 1936 en l’assalt al quarter de les Drassanes de Barcelona.models Astra 400 i F. Ascaso

L’Astra 400 model 1921 va ser la pistola reglamentaria en les “FF.AA. Españolas” des de 1921 al 1946. Durant la Guerra Civil es van fabricar dos models en la zona republicana, un d’ells a Alginet (Valencia), que porta estampat les inicials R.E. (República Espanyola), i l’altre a Terrassa (se’n van fabricar unes 8.000 pistoles), que va canviar la denominació de la pistola per “F. Ascaso” i és la que va ser lliurada a les milícies anarquistes. En fòrums de col·leccionistes avui encara podem trobar carregadors d’aquestes armes amb la marca de Terrassa.

Si algú vol saber on era aquest taller només ha d’anar al numero 6 del carrer de Sant Isidre (era just al primer pis).


Accions

Informació

2 responses

22 05 2016
Montserrat Alsius serra

El meu avi, Joan Serra , era un dels 8 treballadors de casa Bach. Va participar en la col·lectivització del taller i també en el disseny de la pistola Ascaso. Durant la guerra va ser director del Taller Confederal número 1.

28 03 2019
Anònim

Això del “Naming” no ho portaven massa bé, oi?

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s