Accions de Terra Lliure a Terrassa

29 04 2016

anagrama terra lliure Terra Lliure esdevé una organització revolucionaria l’any 1978 ja que neix amb l’objectiu inicial de crear un estat socialista independent als anomenats Països Catalans. Inicialment els seus membres van ser seguidors o militants del PSAN (Partit Socialista d’Alliberament Nacional), del FAC (Front d’Alliberament Català) i del EPCA (Exercit Popular Català).

Cal indicar que no tothom que militava o seguia aquests partits va esdevenir membre de Terra Lliure, ni molt menys. De fet jo mateix vaig coincidir en el seu dia amb companys que eren del PSAN i que mai van tenir rés a veure amb Terra Lliure i encara recordo que a un d’ells li van fer un escorcoll a casa seva segurament per haver estat inclòs en una llista sense ell saber-ho.

Us explicaré un record personal en relació a aquestes llistes que, des de feia anys, la policia anava confeccionat per tenir-nos a tots controlats: un dia que jo tronava del CAU (lloc de reunió dels escoltes de Mossèn Homs) a un vell edifici de la parròquia de Sant Pere, al passar pel passeig i a l’altura del monument dels caiguts uns “grisos” em van aturar i em van preguntar on anava. Al respondre-ho em van demanar la llista de les persones que ens reuníem en el CAU (això deuria ser cap el 1972). El que en van fer d’aquella llista ho ignoro però si que recordo que vaig passar una mala estona ja que si una cosa tenien aquella gent és que no eren gens amables. Per sort mai ens va passar rés, ni a mi ni a la resta de companys, als quals vaig explicar el que havia passat perquè estiguessin avisats.

Tornant a Terra Lliure, podem comentar que aquesta organització va començar els seus atemptats l’any 1980, amb explosius contra les oficines de FECSA de Barcelona i Calella, coincidint amb una marxa antinuclear a Ascó, i es va dissoldre l’11 de setembre del 1995. Durant aquest temps va cometre més de 200 accions, considerades terroristes, algunes d’elles a la nostra ciutat de Terrassa.

L’organització es va donar a conèixer en un partit de futbol del FC Barcelona el 23 de juny de 1981 amb un comunicat que portava el títol de Crida de Terra Lliure i expressant que eren un grup revolucionari que lluitava per la independència dels Països Catalans i demanant la separació en 3 regions autònomes amb institucions, llengües i símbols diferenciats. La frase que s’utilitzava al final era prou directe: “Visca la Terra! Independència o mort! Visca la lluita armada! Una sola nació, Països Catalans!”.

pintada terra lliure a la Fecsa de terrassaA Terrassa trobem els següents actes terroristes: el primer és del 2 de gener del 1981 en que es col•loquen explosius contra les oficines de FECSA (correspon a la fotografia que podem veure a la dreta). El segon és del 9 de novembre del 1981 en que es fa un atac amb explosius contra la caserna de la guàrdia civil de Terrassa. Tres anys desprès es produeix el tercer atac, el 10 de juliol de 1984, amb accions coordinades contra FECSA a Terrassa i a ciutats veïnes, com Sabadell, Molins de Rei, Sant Cugat, Martorell i Rubí. El quart i darrer atemptat és del 9 de març de 1990 amb un atac amb explosius contra els Jutjats de Terrassa.

La darrera acció terrorista de Terra Lliure a Catalunya va ser l’any 1992 amb la col•locació d’explosius contra oficines de Banesto a Barcelona i Girona i un explosiu contra l’oficina Olímpica de Banyoles.

(nota: entenem que aquest article només vol parlar d’un record i no servir per reivindicar ni per jutjar rés.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: