La Gran Banca Marcet i Cia

16 04 2016

banca marcet 1916Avui he trobat uns anuncis (el primer és del 1916 i l’altra del 1918) en que es fa referència a la Banca Marcet i Cia de Terrassa i és ben curiós que la gent recordi la Caixa de Terrassa i el Banc de Terrassa, però ja sigui més desconeguda aquesta gran entitat terrassenca.

No farem cap lliçó històrica ja que aquest no és l’objectiu d’aquest blog però si que mirarem de recordar aquest fet. Per això ens cal remuntar-nos al s.XIX i recuperar la figura d’una d’aquelles persones que està catalogada com a terrassenc il•lustre, en concret em refereixo a Joan Marcet i Palet.

banc marcet 1918Però anem a pams i situem-nos primer a la ferreteria de Pau Paloma i Astals, que hi havia originàriament al carrer de l’Església 3, per veure com en aquell establiment (al 1860) s’hi feien les primeres operacions de cobraments de lletres de Terrassa (era el que llavors s’anomenava una corresponsalia bancària).

Sigui com sigui aquesta feina no tenia rés a veure amb la ferreteria i en Paloma va decidir traspassar-la a un amic seu anomenat Bonaventura Marcet i Biosca que es dedicava al comerç amb una botiga situada al carrer de Sant Pere cantonada amb el carrer de Gaudí. Aquest traspàs es va produir el 4 de febrer de 1865. No hem de confondre aquesta botiga que va desaparèixer al ampliar-se el carrer Gaudí amb la casa Bonaventura Marcet i que encara podem observar al número 27 del mateix carrer Sant Pere (feta per l’arquitecte Rafael Puig i Puig l’any 1889).

Aquest nou negoci bancari va anar a més i finalment el 1872 va obrir una oficina al Raval, 16. Uns anys més endavant (1887) posa al front del negoci al seu fill, en Joan Marcet i Palet (1867 – 1927) que posteriorment es casa amb la Carme Soler i Palet (1892).

banca marcetNomés un any desprès mor el seu pare i es canvia el nom del negoci pel de “Fill de Bonaventura Marcet”. El 1915 segueix creixent adquirint la casa del costat (Raval 18) i passa a dir-se “Marcet i Cia” i és llavors quan podem afirmar que, ja era considerada una de les banques particulars més importants de Catalunya. El seu número de telèfon era llavors dels més coneguts a Terrassa, el 1717. En la fotografia de la dreta podem observar els dos edificis de la Banca Marcet i Cia just a la dreta de l’edifici de l’Ajuntament.

marcet i paletEl 1919 va decidir finalment traspassar el seu negoci, oferint-lo primer al Banc de Terrassa que va refusar l’oferta (per cert va ser un més dels gran errors que va cometre aquest Banc) i posteriorment al Banc Hispà Americà que el va adquirir i li va servir per fer-se fort a Terrassa.
De Joan Marcet i Palet en podríem dir moltes coses però només hi afegirem, que va ser alcalde de Terrassa durant el període del 17 d’octubre del 1897 al 10 de maig de 1898 i que políticament l’hem de considerar afí amb el Salisme.banca marcet raval 2banca marcet raval 2 (2)

Nota: L’amic Rafael Aróztegui ens envia una imatge de la casa del 1783 que va passar a formar part de l’edifici Marcet del Raval i també ens adjunta un foto muntatge seu per veure com s’integraria la casa amb el paisatge actual del Raval.


Accions

Informació

2 responses

30 09 2020
fmones

Hola, Volia esmentar que el Sr. Joan Marcet i Palet va formar part del primer consell de la “Caixa d’Estalvis Provincial de Barcelona” (que al 1931 seria la Caixa d’Estalvis de la Generalitat), encara que nomes va poder ser-hi quatre mesos per la seva mort. A l’esquela es diu que el ofici funeral es va fer a la Capella de Sant Jordi de la Diputació, com a reconeixement :…en homenaje de gratitud i por sus meritisimos servicios…”
Enhorabona per els continguts de la seva web. Feliu Monés

30 09 2020
SRC

Moltes gràcies per la vostra aportació,

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




%d bloggers like this: