Uns apunts sobre en Joaquim Vancells i Vieta i els seus orígens

31 07 2015

Joaquim Vancells, 1904Els germans Vancells i Vieta (Joaquim i Lluís) van nàixer a Barcelona tot i que la seva família paterna (en Lluís Vancells i Ponach) provenia de La Bisbal de l’Empordà, mentre que la materna (Ramona Vieta Trias) era de Barcelona i en part de Terrassa, ja que el cognom Trias ve de la Masia de Can Trias, prop de Viladecavalls.
La casa on van néixer era a la Rambla dels Estudis, i s’anomenava “Casa Fontcuberta”. Posteriorment la família es va traslladar a la “Casa Bonsoms” a la Plaça Catalunya i més tard van comprar una casa més gran a la cantonada amb el carrer d’Urquinaona i Pau Clarís i en la que s’hi van instal•lar dues parts de la família, la Vancells i la Vieta.
En Lluís Vancells i Ponach, que llavors era el president del Banc de Lleida va veure com aquesta institució feia fallida i va decidir traslladar-se a Terrassa i mirar d’obrir una fàbrica tèxtil, aprofitant que en aquells anys s’hi feien forces diners en aquest sector. Aquesta primera fàbrica tèxtil dels Vancells i Vieta es va passar a dir, al cap de poc temps, cal Vieta i Sans i posteriorment cal Freixa i Sans, no quedant llavors cap referència als cognoms originals del qui la va fundar.
En Joaquim Vancells i Vieta (1866-1942) va estudiar dibuix i pintura (1882-83) al Cercle Artístic Terrassenc amb en Sivilla i en Martínez Altés, del qual ell aprengué el virtuosisme dels seus primers dibuixos. Sens dubte però la influència més forta que rebé va ser del paisatgisme de Joaquim Vayreda.
exposició Vancells feta a la sala Rovira de Terrassa el 1977
 Desprès va anar a Llotja, on no congenià amb Antoni Caba, deixà l’ensenyament acadèmic per la pintura a l’aire lliure i podem afirmar que va perfeccionar tot sol la teva tècnica pintant a les rodalies de Terrassa.
L’any 1891 presentà un quadre d’un paisatge del Vallès a la Sala Parés, i obtingué pel seu quadre titulat “febrer” una menció honorífica a l’Exposició de Belles Arts de Barcelona i en la que al 1894 guanyà una segona medalla amb Sant Llorenç del Munt, i també al 1896 una primera medalla amb Riera de la Barata. D’aquests anys destaquen en els seus quadres els vels de boira que envolten i matisen els contorns de les serralades de Sant Llorençpaisatje joaquim vancells.
La seva amistat amb Alexandre de Riquer s’aprecia clarament en el camp de la decoració modernista que ell va introduir a Terrassa, participant en la part final de la decoració de l’antic edifici de l’Institut Industrial —començada per en Riquer—, decorant la casa Amat Pagès, les sales de l’Agrupació Regionalista, el cafè Comtal i la pastisseria de la Vídua Carner.
Home inquiet que va arribar a ser empresari i director dels espectacles del Centre Ars Lucis, situat a la plaça de la Font Trobada, durant els anys 1906-07 amb la col•laboració d’en Joan Llongueras.
També va ser membre fundador del Cercle Artístic de Sant Lluc i va pintar els paisatges de dos plafons del presbiteri de Montserrat. Tot i que la seva pintura va acabar esdevenint més colorista no abandonà mai els paisatges boirosos que li van donar la fama, afegint-hi als dels voltants de Terrassa els de la costa de Llavaneres, on hi passava temporades.


Accions

Informació

2 responses

1 08 2015
pep

Maria Vancells la professora de piano es filla seva ?

29 10 2015
Rafel Comes

Maria Vancells Barba que és el seu nom complet no és filla de Joaquim Vancells, sinó neboda. La Maria és filla d’un germà del pintor, Francesc Vancells i Vieta, primer director del cor de l’Agrupació Regionalista i de Maria Barba i Figueras.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s