Oficis curiosos de la Terrassa d’abans (1) – El recollidor de femtes

4 02 2015

VIL30_84-3865 escombriaire arozteguiHe anat recollint, de persones grans, records sobre oficis o feines curioses de la Terrassa d’abans, i això és part del que m’han explicat:
“Curiosament un ofici que ha desaparegut totalment dels carrers de Terrassa i que recordo molt bé és el recollidor de les deixalles de les cavalleries i és que llavors la majoria de les cases que vivien del camp tenien un macho o un burret i a més tot el transport dels comerços i de les fàbriques es feia amb carros tibats per cavalls, fet que produïa una gran quantitat de deixalles que calia retirar d’uns carrers que la majoria eren encara de terra.
Aquest personatge recordo que utilitzava una mena de paleta gran per recollir les femtes i s’ajudava d’un cabàs per recollir-les i, un cop ple, el buidava en un carret tibat per un burro. Del que desprès en feia de tot el que havia recollit no en se rés del cert, però és de suposar que si no es feia servir per adobar algun jardí municipal (ben escassos en aquells anys), algú li deuria comprar ja que no tinc clar que aquest ofici fos un servei municipal.
Cal dir que moltes vegades aquesta feina la feien les mateixes veïnes dels carrers, que recollien les femtes per adobar les plantes dels seus patis o dels testos dels balcons, ja que llavors d’adob artificial no n’hi havia.
Malauradament, avui del carrer només es poden recollir deixalles i xiclets enganxats al terra i també tiquets del pàrquing de les zones blaves i les enganxines de la grua municipal, entre d’altres coses que ens ha portat la modernitat”.
Nota: Aquests records són personals i de gent ja bastant gran i potser que continguin algun error. Per això us demanem que qualsevol que hi vulgui afegir un comentari o un aclariment serà molt benvingut.


Accions

Informació

2 responses

4 02 2015
Rafael Aróztegui

Jo vivia al carrer Vinyals a tocar de l’escorxador i la meva mare em feia sortir al carrer a collir els fems que deixaven els cavalls dels carros que portaven porcs a l’escorxador. Llavors aquests fems anaven a parar als testos dels nostres terrats.

4 02 2015
Ricard Font Serra

Recordo un home que recollia els fems amb una paleta com de la d’un paleta però curvada al la punta. No tenia ni carro ni burro, sinó que primer els posava en un cabàs i anava omplint en un sac que es carregava a l’esquena per anar a vendre’ls

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: