Una moto terrassenca, la Arisco de Miquel Tapies

1 12 2014

arisco 250L’any 1977 al saló de l’automòbil de Barcelona es va presentar una moto realitzada a Terrassa per en Miguel Tapias. A l’estand de l’establiment “24 horas” es va exposar la seva moto bicilíndrica de carreres, tot i que segons diuen aquest prototip no estava encara del tot acabat, ja que li mancava alguna peça del motor i el carenat.
Per entendre que es realitzés aquesta moto en aquells anys hem d’explicar que a finals dels 70 a Espanya es vivien uns moments de força agitació política, deguda a la recent mort del general Franco i que el proteccionisme industrial encara era molt fort, fet que feia que alguns productes fossin difícils de portar de l’estranger, com en el cas que ens ocupa, les grans motos de competició japoneses que en aquells anys ja hi havia en el mercat, com les mítiques Yamaha TZ.
Així s’entén que l’alternativa per els qui volien competir en carreres de velocitat fossin les motos de cros modificades o alguna moto antiga arregladeta. I, ja que no es podien portar motos de fora i aquí ningú en feia, en Miguel Tapias que era un fabricant de motors i de karts, sota el nom de MTK (Miguel Tapias Karts) va decidir-se a construir-ne una. Concretament una bicilíndrica de 250 cc a la que va bategar amb el nom d’Arisco.moto tapias 21-4-77
La seva intenció era convertir-la en una moto de fabricació en sèrie però no ho va aconseguir ja que li van sorgir molts problemes a l’hora de la seva homologació. I com que no ho va aconseguir va decidir dedicar els seus esforços a perfeccionar la versió de competició i, tot i que va córrer en diverses carreres, mai va arribar a l’altura de les japoneses. L’Arisco era una moto fràgil degut a la seva construcció artesanal i l’entrada, a principis dels 80, de les motos estrangeres la va condemnar a la seva desaparició total.


Accions

Informació

5 responses

1 12 2014
pep

Tapies va fer moltes coses, karts, formulas, de tot. Ara la seva fabrica esta a Mexic i fabrica karts per a USA.

2 12 2014
Ricard Font Serra

Al Museu de la Ciència i la Tècnica de Catalunya, a cal Aymerich Amat i Jover, tenen una moto Arisco, de moment no està exposada però de vegades l’exposen. És probable que al inaugurar el dia 11-12-2014, el saló de les motos especialment dedicat a la Montesa, hi posin també l’Arisco. La senyora d’en Miquel Tàpies encara és viva i pot explicar moltes coses de quan van fer la moto.

17 12 2014
Ricard Font Serra

He anat al museu per veure si la moto estava exposada, però al no ser així he demanat al cap de manteniment si la podia veure, i m’ha portat al magatzem, on hi és i molt ben conservada.

18 12 2014
Emili

En Miquel Tàpies va ser un heroi del seu temps i m’alegra moltíssim que encara segueixi amb els seus ideals, encara que fora de Catalunya.

21 09 2015
Montserrat Tàpias Anton

L’empresa Arisco fa molts anys (com uns 30) que ja no pertany a la família Tàpias. Va ser venuda per no poder-se’n fer càrrec el Miquel degut a la malaltia de Parkinson que va contraure. M’agradaria tenir l’original d’aquest article. Si més no, la foto amb més resolució. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s