La Festa Major de l’any 1936

4 07 2014

programa festa major terrassa 1936Per desitjar-vos una Bona Festa Major 2014 hem volgut recordar el programa de la Festa Major del 1936.
D’entrada podem fixar-nos amb el dibuix del programa que reflecteix la façana de l’Escola Industrial (rectificació feta gràcies a un comentari rebut) i en primer terme destaquen els components d’una cobla i és que en aquells anys els trets catalanistes eren ben patents en la societat. El dibuix es complementa amb l’escut de la ciutat i el nom de Terrassa escrit en un perfecte català i que 3 anys més tard, malauradament, canviaríem durant bastants anys per l’esperpèntic de Tarrasa.
En els fulls del programa hi trobem diversos fets que val la pena comentar:
D’entrada el primer acte de la Festa ja començava fort, amb un partit de futbol d’un equip de Terrassa i un de Sabadell. També ens porta records el segon partit entre el Joventut Santperenca i el Monumental F.C., aquell que jugava al conegut Camp del Monu a la carretera de Rubí.
Destaquem també dos actes tradicionals en aquells anys, el concert de la Banda Municipal al llavors anomenat Passeig de Garcia Hernández i la vetllada de boxa al saló Catalunya.
El diumenge de Festa Major una actuació castellera dels “xiquets els Mirons del Vendrell” i un concurs de tir al plat (llavors anomenat tir al platet), que encara avui forma part de moltes festes majors de pobles de Catalunya i també un de “tir al colom”, que ja trobo una mica més animal. Es pot apreciar que una de les entitats més actives era el Centre Aragonès i és que durant molts anys es va convertir en tot un referent associatiu de la nostra ciutat.
programa festa major terrassa 1936 2També es va aprofitar la celebració de la festa per inaugurar les noves dependències de la Creu Roja al carrer Arquimedes 263 amb la presentació d’una nova ambulància per cobrir les necessitats de la nostra ciutat.
I el que no podia faltar en cap Festa Major, el ball a l’envelat de la Plaça del Progrés, les ballades de Sardanes i castells de focs artificials.
Del dilluns destaquem l’intent de record dels 3000 metres i 5000 metres de marxa atlètica a la Rambla d’Egara organitzat pel Grup excursionista “La Mola”, a més de Festes Infantils al Centre Aragonès i al Cèrcol Egarenc.
El dimarts sardanes i una Festa Escolar, a programa festa major terrassa 1936 3més dels balls de gala a diverses entitats de la ciutat.
El dimecres el Castell de Focs i una funció de gala al local de la Fraternitat Republicana, entre d’altres funcions en els cinemes de la ciutat.
Però, no hi heu trobat a faltar rés?


Accions

Informació

3 responses

4 07 2014
Rafael Aróztegui i Peñarroya

Com a mínim, i evidentment, els actes religiosos, el ball de plaça.

5 07 2014
Pere Vives

Perdoneu, però l’edifici que reprodueix la portada de l’esmentat programa no és el de l’Escola Pia, sinó el de l’Escola Industrial.

9 07 2014
Josep Badrenas

El tir al colom en deien “Tiro al pichón”, i era un clàssic de les festes majors, com una especie de concurs a veure qui en mata més… em sembla que encara avui es practica en alguns llocs com esport. També era habitual en els programes de les festes majors (no se si en els anys 30 també) el “certamen pajaril” que era com una reunió d’ocellaires on cadascú portava els seus ocells (rossinyols, verdums, caderneres, etc.) i concursaven en fer-los cantar i s’enduia el premi normalment consistent en un ram de farigola o romaní, el qui li cantava més l’ocell. Els duien en gàbies tapades amb mocadors de fer farcells perquè no s’estressessin. Pot ser que avui encara es faci aquest tipus de reunió, però lo cert és que d’ocellaires se’n veuen sovint els diumenges al mati, al menys és lo que jo he observat. He de dir que a mi, personalment, em mereixen tot el respecte els ocellaires, si be trobo que sotmetre a les pobres bestioletes a una captivitat i una serie d’accions per a provocar-els-hi el cant, és injust, però no més que altres aficions com la caça, etc.
En quant a la seva inclusió en els actes de les festes majors, resulten en definitiva, molt i molt barats, però omplen el programa i fan contents a uns col.lectius minoritaris. A tenir en compte en temps de crisi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




A %d bloguers els agrada això: