Més sobre el camp del Carmelitano i el JABAC

24 05 2014

situacio del CarmelitanoTot llegint un article anterior en que publicàvem uns records del Camp del Carmelitano, el meu sogre em va explicar que ell hi havia jugat a futbol i que era un camp que feia baixada (o pujada segons juguessis a un cantó a un altra). Aquest fet però no era extraordinari ja que l’antic camp de la piscina antiga (ca n’Aurell) tenia un dels seus laterals en un marge cosa que li donava una inclinació exagerada per poder-hi jugar amb comoditat. La foto aèria en la que podem veure on estava situat aquest camp la podem datar sobre els anys 40.
L’equip de futbol del Carmelitano va ser fundat l’any 1942 a l’entorn de l’Escola dels Carmelitans i per donar sortida a les ganes de fer un equip dels mateixos alumnes del centre. La seva vestimenta era una samarreta blanca amb una franja vermella que la creuava d’esquerra a dreta i de dalt a baix, encara que sembla que en els seus inicis vestia una samarreta a ratlles blanques i marrons i, fins i tot, una de blanca amb detalls marrons..
Segons sembla el camp del Carmelitano el va arribar a fer servir l’entitat anomenada JABA (la Joventut Atlètica Balompédica Amateur) que tot i començar només amb equips infantils va arribar a tenir equips en totes les edats, de la mà d’en Miquel Farré que va ser un dels grans entrenadors del futbol base de la nostra ciutat i del esperit incansable de l’Agustí Biarnès.
El motiu de que es fes servir aquest camp (l’any 1957) és que els que feien servir fins aleshores no donaven abans a acollir la quantitat de partits que en aquella època es feien en les diferents categories, especialment en les infantils.
Per els que pugueu pensar que aquest nom del JABA s’assembla molt al conegut JABAC us diré que es tracta de la mateixa entitat i què el canvi de nom va coincidir precisament per la unió d’aquest amb el Carmelitano i per això l’antic equip del Jabacacrònim JABAC significava Joventut Atlètica Balompédica Amateur Carmelitana (amb la camiseta de color verda i ratlla blanca). A la foto de la dreta podem veure un equip del JABAC del que només us puc donar un nom (l’Escobar,). Si en reconeixeu algú més ja ens ho fareu saber.
Algú algun dia li hauria de dedicar un llibre als mètodes que feia servir en els entrenaments el Miquel Farré, ja que eren absolutament innovadors per l’època i a la vegada efectius dons li van portar a guanyar dos campionats de Catalunya Infantils. Ah i que consti què mai va voler cobrar ni una pesseta per la seva tasca.
Anys més tard els Carmelitans van necessitar l’espai que ocupava el camp i el club va haver de traslladar-se a les instal•lacions municipals que ja s’havien construït a Can Jofresa i per aquest motiu el nom de l’entitat va tornar a canviar passant a denominar-se Club Esportiu JABAC Can Jofresa.


Accions

Informació

2 responses

9 07 2020
Jose A.Claramonte

En mi opinión es una autentica pena que se haya olvidado la mayor parte de la historia del JABAC. En este club se formaron jugadores como Silvestre (Real Sociedad), Sanjuan (Barca), Cristobal, Aguado, Balague, Trullás, etc y un sinfin de jugadores más. Evidentemente el mas ilustre es Xavi Hernandez.
Yo tuve el honor de pertenecer a este club desde los 7 años hasta los 18 y ser capitán en el 25 aniversario de este club.

10 07 2020
SRC

Hola José,
Si quieres contarnos algun recuerdo o aportar algo en este espacio, consideralo tuyo. Muchas grácias por tu comentario.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: