L’economat de la ciutat sanatorial

9 04 2014

L’any 1957 el sanatori de Terrassa passava per ser l’hospital antituberculòs més important de l’estat espanyol i vivia una de les seves millors èpoques. Potser per això es va decidir, a finals d’abril, crear un economat en el primer pis de l’ala esquerra del colossal edifici de l’anomenada Ciutat Sanatorial. En l’economat els malalts podien comprar moltes coses que podien necessitar a un preu molt econòmic. L’impulsor i creador va ser el pare Fernando LLoveras.
D’economats ja n’hi havia hagut abans de la guerra civil, però van desaparèixer i aquest podria ser considerat el primer economat de la ciutat inaugurat desprès de la guerra, però per trobar-se fora de la mateixa hem de dir que el primer economat que realment es va inaugurar dins de Terrassa va ser el de la Electra industrial S.A. el 20 de desembre de 1958.
El 21 de febrer de 1959 es va inaugurar el segon economat, dins de l’empresa S.A. Francisco Torredemer
amb uns preus un 35% més barats que en les tendes habituals. A partir d’aquí es van obrir molts altres economats a la ciutat.

Podeu trobar una informació d’un economat del 1915 al post “el economato tarrassense“, on també podeu veure una foto del de la Saphil.
Una novetat dels economats és que la majoria d’articles es venien empaquetats i pesats de manera que així es facilitava la seva venda.
Curiositat: En les fotos podeu veure l’estat actual de l’interior d’aquest edifici que produeix esgarrifances, fins i tot a plena llum del dia.

interior sanatori 2011a interior sanatori 2011b interior sanatori 2011c interior sanatori 2011d interior sanatori 2011e

no marxis


Accions

Informació

2 responses

9 04 2014
Ricard Font Serra

Si us fixeu en la foto, el sanatori té teulada de teules. Ara en restaurar-lo per fer l’audiovisual, ha sigut més barat arrencar la teulada i convertir l’últim pis en un terrat com podreu comprovar si hi aneu.

13 04 2014
Josep Badrenas

Sembla ser que, per lo que diuen els experts, l’adefesi, perdó, l’edifici, està plagat d’esperits i d’ànimes en pena de gent que va morir allí. Diuen que és un lloc emblemàtic per l’esperitisme practicant. Inclús es va publicar un llibre sobre aquest tema, que jo vaig comprar, però que al portar una dotzena de pàgines llegides vaig veure que no complia les meves expectatives que creia que era la historia del sanatori i no. Inclús transcriu converses entre els assistents a les sessions d’esperitisme i els difunts que resideixen a les dependencies. Veient les fotos de l’estat de l’interior, ho entenc. No obstant vull dir que respecto les creences dels demés en aquesta matèria però a mi no m’interessa gens. Suposo que l’economat faria un bon servei tan als esperits residents com als que anaven a visitar-los, ja que no es gens estrany que els entri gana o set a ambdós i allí no hi ha res!!!
Vull fer esment que un familiar, molt i molt proper meu, va estar ingressat al sanatori per un tema de malaltia cardíaca i va morir allí mateix, però fins avui no he sabut rés del seu esperit, i d’això fa quasi cinquanta anys.
Mentre va estar en servei, hi havia una línia d’autobusos que anava al sanatori i feia el mateix itinerari que el de Matadepera però es desviava al trencall cap al sanatori, o sigui, si el de Matadepera anava molt ple, podies agafar el del sanatori i caminar fins al poble o al revés. Com que era una residència de tuberculosos, la gent de l’autobús era com si diguéssim mirada una mica com de reüll pels demés passatgers.
La zona en que està ubicat l’edifici pertanyia a la finca de can Carbonell i els la varen expropiar acabada la guerra civil, per a construir-hi el sanatori.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: