Els balls de Patacada a Terrassa

9 11 2013

ca la laia 1923A principis dels anys 20, que són els que ens referiem en el comentari del post anterior sobre ca la Laia, a Terrassa hi havia diversos espais on s’organitzaven balls dels anomenats “de patacada” entre altres podríem recordar els balls de L’Aranya, Cal Paiella, La Granada, Cal Bertran, La Violeta o Cal Casalets a més dels de ca la Laia, però no van durar pas massa, doncs a finals dels 20 ja no en quedava obert cap dels que hem esmentat.
També destaquem els balls a la glorieta de Les Delicies, al carrer Prat de la Riba, aleshores considerat un lloc a les afores de la ciutat on també s’oferia servfei de “merendero” (veure anunci de l’any 1920).
Incloem un anunci del 1923 anunciant un ball a ca la Laia amb l’orquestra l’Armònica Catalana (avui en català Armònica s’escriuria Harmònica).salo de ball les delicies 1920
Refrany:Al ball de la Patacada, hi va la gent dissipada” (es refereix a un ball molt sorollós i desimbolt). Popularment un ball de patacada és un ball que se celebra en un local de poca categoria.
Segons l’Enciclopèdia Catalana, l’origen d’aquest nom sembla ésser els balls que se celebraven, els dies de festa, al magatzem d’Antoni Nadal i Derrer, al carrer de Sant Pau de Barcelona, pel costum dels balladors de saludar-se amb cops a l’esquena.


Accions

Informació

2 responses

30 11 2013
Joaquim Verdaguer

Aquest local, el de Ca la Laia, serà, més endavant, a ca la Paca o Ca l’Anglada. En Records de Terrassa hi ha un article dedicat a aquesta botiga, un autèntic “carrefur” de l’època.

4 07 2014
Montserrat Palomar

Avui he descobert aquesta entrada i m’heu donat una gran alegría ! Les Delicies era el saló de ball dels meus besavis Josep Alsina i Mercè Sauló, ells i les seves 3 filles Angelina, Paquita i Pepeta el regentaven…………anys més tard, quan les filles no van voler seguir el negoci, el van convertir en una casa de dispesers, on s’allotjavent obrers, viatjants, gent que la industralització va portar a Terrassa. Amb els anys van converitir el local en casetes de lloger (de les quals en queden encara tres) ,
Moltes gràcies per recuperar aquest trosset de la història de la meva familia..

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: