El 25 de gener de 1939 – una obra recomanable

24 09 2013

25 de generAvui el record és una recomanació per una obra de Punt i Seguit Teatre, anomenada “25 de gener” d’Eloi Falguera i que s’estrena al Teatre Alegria el proper diumenge 29 de setembre a les 6 de la tarda.

La data del 25 de gener fa referència al dia abans que les tropes de Franco entressin a la nostra ciutat l’any 1939 i ens permet recordar com es van viure les hores prèvies a la nostra ciutat des de diferents prismes.

FETS HISTÒRICS: DARRERS DIES Terrassa és governada per la coalició sindical CNT-UGT. En el darrer any arribarà a tenir fins a 5 alcaldes diferents, donat que són cridats successivament al front. Des de principis de gener arriben contínuament refugiats (primer de zones allunyades del front de Lleida i els darrers dies de poblacions properes com Martorell, Olesa de Montserrat, Rubí o Vacarisses). El mateix succeeix amb els soldats ferits de guerra. Donat el seu nombre creixent s’han d’habilitar espais improvisats com el Casino del Comerç, el Círcol Egarenc o Amics de les Arts. El dia 14 de gener, l’alcalde de Terrassa Marcel•lí Sàbat s’incorpora al front i és rellevat per Joan Prat. El 20 de gener arriba la Brigada de Líster a la ciutat i pren el control militar. Els darrers dies de la Terrassa republicana la ciutat presenta un aspecte de pànic. S’escolten canonades i la gent no passeja pels carrers. A partir del dia 22 de gener comencen les riuades de gent per la carretera de Montcada i de Castellar que enfilen cap a l’exili. Van abandonant també la ciutat els càrrecs polítics i sindicals. el dia 31-12-1938El Teatre Alegria es convertirà en improvisada presó d’uns 3.000 presoners de guerra feixistes que les forces republicanes s’enduen en la seva retirada. El dia 23 de gener apareix l’únic exemplar del diari Terrassa, des d’on es fa una crida desesperada a resistir l’ocupació, cavant trinxeres i combatent.  

FETS HISTÒRICS: DARRER DIA Al matí, l’aviació italiana bombardeja Matadepera i probablement també Terrassa. La població famolenca assalta els magatzems de queviures de Els Campesinos, el Celler Cooperatiu, la Flequera o el dipòsit de la Comissió de Proveïments. Es troba gran quantitat de menjar i això indigna la gent. La nit abans els homes de Líster han abandonat la ciutat. Les tropes nacionals estan acampats a la Serra de Cal Poal, esperant l’ordre d’entrada a la ciutat. A la nit són incendiades diverses fàbriques, per exemple la Terrassa Industrial.hoja oficial 4-2-1939 L’ENDEMÀ: 26 DE GENER DE 1939 Cap a les tres de la tarda, sense trobar cap mena de resistència, entren les tropes de Franco a la ciutat.

Argument: A Terrassa, el 25 de gener de 1939 les tropes de Franco són a punt d’entrar a la ciutat. A dins, un petit grup d’actors es troba en una fàbrica abandonada, on els ha citat el seu director. El que en principi sembla un simple comiat acabarà en un improvisat assaig d’una versió molt especial de El soldat fanfarró de Plaute. Un assaig de conseqüències imprevisibles. I és que en definitiva, cadascun d’ells es troba atrapat a la ciutat per motius ben diferents. Adjuntem en pdf el dossier de l’espectacle “25 de Gener” que ens ha fet arribar el nostre bon amic i seguidor del blog, en Marc de la Torre. PDF obra 25 de gener

La fotografia de la fàbrica Aymerich ha estat cedida per l‘Arxiu Tobella, i tractada per servir de imatge del cartell de l’espectacle i els retalls de diaris corresponen a la darrera edició de El Dia del 31 de desembre de 1938 i a la Hoja Oficial de Tarrasa del 4 de febrer del 1939.


Accions

Informació

One response

25 09 2013
e

molt bó el seu repas als fets , només comentar -li que el meu avi era un dels caps dels magatzems de menjar de la CNT a Terrassa i cada dia es barallaba amb la gent que li demanava més menjá del que li tocava per el racionament, i que Xavier Marcet diu als seus llibres que els magatzems de la CNT a Terrassa estaven buits quan va entrar el exercit franquista a la ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: