Exposició del Tren de Sarrià al cinema de l’Avinguda de la Llum

20 06 2013

Fred Stark PearsonPer celebrar l’aniversari dels 150 anys del Tren de Sarrià s’ha inaugurat una exposició que us recomano visitar en els antics cinemes de l’Avinguda de la Llum i també una exposició de material històric a l’estació de Les Planes, amb la presencia de les velles unitats “Brill”.
No se si sabeu que el projecte inicial, dels que van iniciar aquesta línia, era que arribes a la frontera francesa amb un ample de via internacional, tot i que al final la línea només va arribar a Sabadell i Terrassa. Precisament va ser l’enginyer Carlos Emilio Montañes Criquillon qui al 1912 va veure la necessitat i la viabilitat de que una línia com aquesta enllacés Barcelona amb el Vallès. Fent societat amb Frederick Stark Pearson va
accio companyia barcelona traction light power aconseguir la concessió el 6 de febrer de 1912 a nom de la societat canadenca “Barcelona Traction Ligth & Power Cº Ltd.”, coneguda popularment com “La Canadenca”, empresa que va servir de pont per a la constitució dels “compañia ferrocarriles catalanes 1927Compañía General de Ferrocarriles Catalanes S.A.” (els Catalans), amb la que varen iniciar l’excavació d’un túnel per travessar la serra de Collserola i poder arribar així a la plana del Vallès. Finalment es va inaugurar la prolongació des de Les Planes de Vallvidrera a Terrassa (28 desembre 1919) i a Sabadell (1 juny 1922). A partir d’aquell moment van quedar a l’espera de que la línia es pugues estendre amb unes concessions que ja havien demanat de Sabadell a San Esteve de Castellar i de Sarrià a Sant Feliu de Llobregat.
Una nota curiosa és que l’enginyer Frederik Stark Pearson (Lowell – Massachussets) i la seva esposa, Mabel Ward Pearson, van perdre la vida el 7 de maig de 1915, mentre viatjaven a Anglaterra per veure la seva filla Natalia en el RMS Lusitania, transatlàntic que va ser enfonsat prop d’Irlanda per el submarí alemany U-20.
Tornant al tema del cinema de l’Avinguda de la Llum, 6ª,1953 av luzpermeteu-me recordar que es tractava d’un cinema situat prop de la sortida del Passeig de Gràcia, en un extrem d’aquest bulevard subterrani. En una de les imatges hi podreu observar que hi surt un cartell amb l’actriu Sara Montiel que ens ha deixat aquest any 2013. La pel•lícula que s’hi feia era “Piel Canela”. I si voleu una curiositat us explicaré que aquesta pel•lícula es va rodar en part a Cuba i que aquest fet li va permetre a l’actriu conèixer a l’escriptor Ernest Hemingway, que llavors vivia a l’illa.
El cine Avenida durant uns anys va ser anomenat de forma popular com el “palacio de la risa
1ª 1953 av luz ja que estava especialitzat en oferir pel•lícules infantils. Com a curiositat podem dir que aquest va ser el primer cinema (l’any 1943) de la que desprès esdevindria la famosa Cadena Balañá. Malauradament aquest cinema finalment transformat en fotocinema avinguda llumSala X va acollir en la seva lenta decadència una certa mala fama, ja que deien que s’hi podien trobar unes meuques que es dedicaven a buscar-se la vida amb els homes que entraven a veure les pel•lícules de caire sexual.


Accions

Informació

2 responses

21 03 2014
Domingo Olmos Vega

Aquí hi ha una equivocació: la CGFC-Companyia General dels Ferrocarrils Catalans era la companyia belga, de la Solvay i el Trust Belga dels Tramvies, que explotava la xarxa de via mètrica de Barcelona a Manresa, Igualada, Suria i Guardiola. Les companyies veritables, totes a l´òrbita de La Canadenca, eren Ferrocarrils de Catalunya, i la seva filial FSB-Ferrocarril de Sarrià a Barcelona

22 03 2014
Ricard Font Serra

Jo havia passejat molt per la avinguda de la llum plena d’establiments. El que no sé és perquè l’han tancada perquè suposo que tot està més o menys igual.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: