La Biblioteca Salvador Cardús, antic ajuntament del Poble de Sant Pere

5 06 2013

Darrerament projecte ajuntament sant pere hem dedicat alguns records a l’Antic Poble de Sant Pere i personalment crec que s’ho mereix, ja que Terrassa des de la seva annexió potser ha tapat una mica la seva pròpia idiosincràsia.
Avui voldria recordar l’edifici què, quan jo encara estudiava, acollia la “Biblioteca Popular de la Diputació Provincial Salvador Cardús”,
biblioteca salvador cardus 10-3-1959situada al número 20 del carrer Major de Sant Pere. Recordo que s’hi arribava pujant per una amplia escalinata i que a dalt hi havia un cos central i al fons un altre que és on a mi m’agradava més estar-hi (també hi havia una secció infantil). Potser aquesta no era una biblioteca tant utilitzada com la Soler i Palet del carrer de la Font-Vella, però hi havia dies que també costava trobar-hi un lloc per asseure’ns-hi i l’ambient era força agradable. La biblioteca es va inaugurar l’any 1959 i es va tancar l’any 1997 i lJoan Oliver a la biblioteca salvador Cardus 28-4-64a seva primera bibliotecaria es deia Magda Soler i en els primers anys s’hi acostumaven a organitzades diversos actes culturals com el que podem veure en un document, de l’abril del 1964, on s’anuncia el prestigiós poeta Joan Oliver, més conegut com a Pere Quart i també exposicions i concursoconcurs infantil biblioteca salvador cardus 1966s infantils entre els lectors més petits d’aquesta popular biblioteca (veure foto de la dreta corresponent al 1966).
Cal recordar que aquest edifici havia estat durant un curt període de temps la seu de l’ajuntament del Poble de Sant Pere, concretament durant només 7 anys, ja que es va inaugurar l’any 1897 i també la seu d’una escola pública. Un cop consumada l’agregació del Poble de Sant Pere a Terrassa l’any 1904, el 23 de febrer del 1905 l’edifici va acollir un jutjat de primera instància
colegi electoral ajuntament sant pere 25-02-1905 (en un retall d’aquest any podem veure que ja es fa servir com a col•legi electoral)  i l’any 1906 l’anomenada Zona de Reclutament Militar número 63 (que comprèn els partits judicials de Terrassa, Sabadell, Igualada i Sant Feliu de Llobregat) i és per aquest motiu que durant molts anys aquest edifici va ser conegut com “la Zona”. escola parelladaEn la part més baixa de l’edifici que dona a la plaça de la Font del Comú (es diu del Comú per l’edifici que acollia els dos safareigs públics i l’escorxador que hi havia en aquesta zona) i tenia entrada pel carrer de l’Alcalde Parellada, és on s’hi va instal•lar el col•legi públic Parellada (veure foto del 1971) amb un total de 5 aules i un espai per la casa del mestre (els més coneguts van ser el Sr. Pizà i el Sr. Genè). Des del 1997 l’edifici també acull la seu de l’Associació de Veïns de l’Anticajuntament sant pere 2013b Poble de Sant Pere i darrerament la seu del Grup d’escoltes i guies Torrent de les Bruixes.
El projecte de construcció del nou ajuntament es va encomanar a l’arquitecte Juli Batllevell i es va presentar a les autoritats el 23 de juny de 1895 tot i que, com podem comprovar en el dibuix adjunt, la façana es va modificar lleugerament en l’obra final (veure dibuix a principi d’aquest post). El pressupost de l’obra va pujar a 32.135,17 pessetes, amb 842,33 pessetes per imprevistos.antic ajuntament sant pere 2013a
 Les obres van ser adjudicades al contractista Lluís Tayó i Puig i la inauguració oficial es va fer el 30 de maig de 1897, uns dies abans de la seva Festa Major, fent la corresponent benedicció el rector de Sant Pere,detall escut ajuntament de sant pere Msn. Magí Barrera. La primera sessió en el nou ajuntament es va poder fer el 1 de juliol de 1897 amb l’alcalde del poble de Sant Pere, Sr. Josep Viver i Modolell, que va ser substituit per en Pere Parellada i Solà (alcalde de 1898 a 1899).

A la cantonada encara podem observar un escut en relleu corresponent a l’antic municipi de Sant Pere, amb les claus de Sant Pere i la tiara papal.


Accions

Informació

3 responses

9 06 2013
desaparecidosriada1962

Quins records m’ha portat al cap aquest post !!
Jo estudiava l’antiga E.G.B a l’escola Genescà, situada al carrer Sal.lari, al principi era una escola només per nenes, però a cinquè curs va aterrar com a director el Sr Jané portant els nois a l’escola que des de llavors va ser una escola mixta. Hi anava a aquesta biblioteca quan haviem de fer recerca per algún treball i de vegades els deures,.. i si no recordo malament també vaig anar alguna vegada durant el batxillerat i fins i tot durant la carrera per estudiar. Era petita pero tenia l’encant de la sobrietat de les biblioteques antigues. També recordo que la directora que vam tenir a 8é E.G.B. que es deia Dolors va viure als pisos per a mestres que hi havia en l’edifici contigu a la biblioteca.. Fa una pila d’anys de tot això, quins records !!

30 09 2013
FG

A mí m’ha passat el mateix que el comentari anterior, jo vaig anar a l’escola Genescà quan el Sr. Jané era el director, I quan vaig arribar a sisè curs vem començar a utilitzar el servei de la Biblioteca, allà feiem els deures, cercavem lectures en fí, tot un munt de coses que ara mateix m’han vingut al cap. També la directora que jo vaig tenir a 8é era la Dolors, al 79 vaig acabar jo, quina casualitat.

Francesca

11 06 2015
Tomas Parellada

Pere Parellada i Solà va ser alcalde fins Nadal del 1902, que va morir.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s




A %d bloguers els agrada això: