El parvulari de la Bandera al carrer de la Llibertat

23 05 2013

escola navarra (llibertat)En un post anterior parlavem del carrer de la Llibertat i cal esmentar que l’any 1930 es va inaugurar en aquest carrer un dels elements que li va donar més vida, l’escola parvulari de la mestre Pilar Gelabert, coneguda popularment con “La Bandera”.

Aquest petit parvulari tenia una única aula de 72 m2 i un espai habilitat com a pati de només 55 m2. L’any 1971 encara existia amb el nom de parvulari nº5 però ja era de caire estatal (veure fotografia d’aquell any).

Segons consta en l’estudi que es va fer de les escoles de Terrassa, la capacitat de l’aula era de 51 alumnes, el que significa que els nens deurien estar una mica apretats.


Accions

Informació

7 responses

23 05 2013
Didac

M’ha fet molta ilusió aquesta fotografia donat que jo vaig ser un dels alumnes d’aquest parvulari. Recordo molt vagament la imatge de la “senyoreta” i només comentar que el nom de “La bandera” com era conegut, es devia perquè a la façana del carrer Bartrina hi ha via un màstil, el que ja no recordo si la bandera era sempre al pal, o només en diades especials.
Us felicito per la recerca.

20 06 2014
Manuel

Bon vespre a tothom. Em dic Manuel i entre els anys 1977 i 1978, si no recordo malament, vaig ser alumne en aquest parvulari. La professora era d’un poble de la província de Castelló (Ares del Maestre) -com la meva àvia-. Els pares vivien, i viuen, a un parell de minuts d’aquí (carrer ample, entre el carrer Tarragona i l’avinguda). Mai oblidaré la caseta adjunta (ja abandonada quan jo era alumne) i el pou. La mestra, si no recordo malament, es deia Natàlia i un cop em va renyar i amb la bareta que tenia, la va “petar” a la meva esquena. Quan em vaig anar ja a fer l’EGB al col.legi Delta (carrer ample), em va regalar un llibre (encara el tinc). D’allà tinc relació encara amb un parell de companys: Amado Lacruz i Óscar Gutiérrez. M’ha agradat molt veure aquesta foto i m’agradaria saber què es va fer de la professora (crec que es va jubilar cap a l’any 1978).

10 06 2015
emi

Jo també vaig anar a la bandera, hi havia una carbonera on m`hi tancava la senyoreta per castigar-me, recordo la por que vaig passar-hi, i cada mati ens donaven una botelleta de llet RAM, regalet del “generalisimo” ens deien.

21 03 2022
Isabel Oliva Prat

Estic emocionada d’haver investigat sobre aquesta escola, la mestra de la qual els anys 40 i 50 va ser la Sra Júlia Prat Fàbregas, que tenia els nens i nenes més grans i acompanyada de la seva germana Montserrat Prat Fàbregas que tenia cura dels pàrvuls. Aquestes senyores eren les meves ties. Hem trobat moltes fotografies que ara cedirem a l’arxiu de l’ajuntament de Terrassa. Hi ha poca informació però déu n’hi do el que hem pescat. Família Oliva Prat de Girona.

21 03 2022
SRC

Hola Isabel,
Si voleu publicar el que heu recollit o les imatges que desitgeu en aquest espai, considereu-lo com a vostre. Els Records de Terrassa és un espai obert per a tothom.

21 03 2022
Isabel Oliva Prat

hola, ara estem en contacte amb la Montse de l’Arxiu municipal. Si allà no hi tenen inconvenient , serà un plaer oferir imatges dels anys 30 d’aquesta escola.
El comentari 1 que fa DIDAC , podria ser que fos un alumne de la Srta Julia Prat ? de quin any està parlant? i potser surt en alguna foto.

21 03 2022
SRC

Esperem a veure si respon, jo la data la desconec.
Encantat d’esperar a veure que us diuen els de l’Arxiu Municipal, faltaria més.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: