Els quioscs de la Plaça de la Creu

3 05 2013

quiosc plaça de la creuEn la imatge podeu veure uns antics quioscs que formaven part del desaparegut mercat de la Plaça de la Creu, al inici de la carretera de Matadepera i que va ser inaugurat als voltants del 1917.
La construcció era ben especial amb tres quioscs que sobresortien de la construcció i que contenien cada un d’ells una parada. Les teulades eren a doble vessant i molt inclinades i s’unien totes en una mena de torre acabada amb punxa. És podia accedir a l’interior de cada parada gràcies a una porta que hi havia a l’esquerra de cada habitacle i la zona del taulell es tancava amb una persiana de fusta des de l’interior per tal d’oferir el màxim de seguretat.
Les 3 parades eren ocupades per una gallinaire i dues carnisseries. A la foto podem observar la parada de la Ramona Verdera on es venia carn de bè i segons ens han informat va ser feta pel seu marit, en Josep Serra i Valls que a més de pintor li agradava força la fotografia. Aquest negoci tenia continuïtat en una parada que la seva mare tenia al mercat de la Independència, mentre el seu pare es dedicava a criar bestiar prop del Pla de l’Ametllera. Aquesta nissaga era coneguda com els de Cal Cordes, ja què segons diuen amb els budells del bestiar en feien cordes de tot tipus, tant per instruments de música com per a la sutura de les ferides.
font plaça creu1
 Aquest mercat o quioscs com també eren coneguts, al igual que el que hi havia a les Quatre Carreteres, obria tots els dies de l’any a excepció de les dues grans festes de dijous Sant i Nadal. Això vol dir que els diumenges també obrien i el motiu és que molts excursionistes s’hi atansaven per comprar carn per fer-ne costellades al bosc dels voltants.
La carn es guardava en el mateix quiosc, en una mena de fresqueres subterrànies que arribaven fins a sota mateix de la font que hi ha hagut sempre a la plaça i que aprofitaven la seva frescor per conservar la carn (veure foto actual de la font a la dreta).
disposicio mercat del triomf 21-11-28Quan al 1928 es va inaugurar el proper Mercat del Triomf els venedors d’aquests quioscs s’hi van traslladar, obrint-hi noves parades, fet que va provocar la desaparició d’aquesta singular construcció, a l’hora que s’arreglava la zona tal i com avui la podem trobar.


Accions

Informació

4 responses

4 05 2013
Ricard Font Serra

Malhaurament no recordo els quioscs de la carretera de Matadepera, però, si vagament el “mercadillo” de les quatre carreteres. El que si recordo molt bé és el que tú no esmentes que era situat a la carretera de Castellar més amunt de l’escola, abans del monument a la dona, més o menys a l’altura del carrer de Santiago Ramón y Cajal.

6 05 2013
Josep Badrenas

De mercadillos com el que esmenta en Ricard n’hi havien molts en la época dels 60/70 i fins i tot més recentment. Uns quants: Can Boada a la cantonada del carrer Sant Ferran amb 22 de juliol, Sant Pere al carrer Roca i Roca, cantonada amb consell de Cent, de la Creu, a la placeta de la creu, la mateixa dels quioscs del post, alli tambe hi havia una bacallaneria, i molts d’altres que no em venen a la memoria. Eran els precursos dels actuals Supermercats tipus Spar, Mercadona o Paquer que han anat evolucionant.

8 05 2013
Ricard Font Serra

Avui he passat pel quiosc de la carretera de Castellar que és exactament en el triagle format pels carrers Joaquin Costa, Lleó XIII i la dita carretera, Encara en una part venen fruita, en la resta hi ha una oficina (crec que municipal)

3 02 2018
Jordi Serra Oller

Una pregunta: la primera fotografia, feta per Josep Serra Valls, d’on l’heu tret?? Ell era oncle del meu avi i m’agradaria saber si hi han més fotografies fetes per ell. Gràcies.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: