SALVEM CAL SANTIAGO

28 04 2013

salvem can santiagoEls mitjans de comunicació (veure article de la Torre del Palau) han anunciat que aviat desapareixerà Cal Santiago, la casa més antiga del carrer Major de Sant Pere i de la que l’havíem parlat en un post anterior (veure post).
No entenc com la nostra ciutat es pot permetre perdre peces populars com aquesta. Potser no és cap edifici modernista, ni està catalogat, però sens dubte és un bon exemple de l’estil de vida de l’antic Poble de Sant Pere (a voltes tant oblidats pels terrassencs), i del que d’aquest tipus de cases ja no en queda cap.
No sempre hem de salvar joies arquitectòniques, també hem de saber salvar allò que ens evoca un passat i un records de com era la vida en altres èpoques.
Salvem Can Santiago” o “Salvem Cal Santiago” hauria de ser un lema que servis no només per salvar aquesta senzilla construcció, sinó també tots aquells indrets moltes vegades oblidats, que també formen part dels records de tots els terrassencs. No volem trossos d’aquesta casa al Museu de la ciutat, volem poder gaudir d’aquest exemple allà on és ara i on volem que estigui sempre.
Ja sabeu que jo mai signo cap dels records d’aquest espai, però aquesta vegada faré una excepció i diré ben clar que jo, Santi Rius, desitjo que aquest edifici quedi preservat, com a exemple de que la nostra ciutat encara té certa consideració per les coses que el poble estima, encara que no estiguin degudament catalogades i perdoneu als qui pugui molestar la meva opinió, però crec que tots hem de tenir dret a expressar el que pensem.


Accions

Informació

10 responses

28 04 2013
Rafael Aróztegui

Totalment d’acord amb tu.

28 04 2013
Uri Gómez

28 04 2013
Ricard Font Serra

Jo crec que aquesta casa pel que representa, no es pot destruir, i perque l’amo no hi perdi diners ell sol, se li podria donar una quantitat acordada, ja sia per par de l’ajuntament o de una fundació veinal com per exemple l’associació de veins.
Com ja vaig dir en el post “La casa més antigua del Carrer Major de Sant Pere”, si s’aconsegueix la propietat pública de la casa es podria dedicar a fer un museu de la pagesia del seu temps.

29 04 2013
Josep Badrenas

A l’antic carrer Major de Sant Pere, hi havian moltes mes cases d’aquest estil, totes plenes d’historia i que hauria valgut molt la pena conservar,tan per fora com per dins, i fins a la darrera no s’ha fet campanya…ara ja quasi no hi som a temps. Les muralles que encerclaven el recinte de les esglèsies tambe eran part de la historia del poble, i ja no hi son i en canvi en el seu lloc hi han unes moderernes reixes metal.liques, amb el vist.i.plau de les forces vives de la ciutat… Val mes no queixar-se doncs el desti no el decidim nosaltres.

30 04 2013
Josep Badrenas

Avui he visitat “in situ” lo que queda d’aquest immoble, i l’ùnica cosa que es pot salvar es la façana, amb la porta de fusta original. Es sostre es ensorrat i per dins nomes hi ha runes i restes de mobles barrejats. Costaria molt poc esforç mantenir la façana original, sigui lo que sigui lo que es faci per dins. Hi havia algu a dins suposo que retiran trastos. Si mes no, es podria reconstruir reproduint un model d’habitatge de l’època, i amb part, amb els materials originals que es puguin recuperar. Tot aixo val diners i suposo que el propietari actual, en aquests moments, no deu estar per la labor, ni l’Ajuntament per comprar-li. Puta crisis!!!

8 05 2013
Uri Gómez

He iniciat una campanya a change.org per a recullir firmes i evitar l’enderroc de Cal Santiago:
https://www.change.org/es/peticiones/ajuntament-de-terrassa-salvem-cal-saltiago?utm_campaign=share_button_action_box&utm_medium=facebook&utm_source=share_petition
No volem toxanes en caixes d’un magatzem perdut. SALVEM CAL SANTIAGO!

9 05 2013
Josep Badrenas

De lo dit dels materials originals, res de res. Per dins hi ha una excavadora enderrocant “a saco” tota la casa. Suposo que deu haver-hi accedit pel darrera dels patis, o sigui, per la part que dona al vallparadis ja que per la porta del carrer, evidentment, no hi passa, i lo mateix hauran de fer els camions per a evaquar la runa, o aigui, nomes quedarà, de moment la façana, mes o menys sencera si be en mal estat, amb herbes que creixen entre els escrostats de l’arrebossat. Veurem el resultat final.

12 05 2013
Uri Gómez

Merda!

13 05 2013
Uri Gómez

Cal Santiago ja és història i no en queda res.

14 06 2013
Enric

Molt bo el seu blog, és una sort poder veure tantes fotos de Terrassa, als arxius oficials no ens les deixen veure !

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s