El darrer portal de la Vila de Terrassa

9 02 2013

portal de la guiaEl dia 29 d’abril de l’any 1882 a Terrassa va ser l’últim dia en que es va poder passar per sota del darrer dels portals que antigament donava entrada al recinte medieval emmurallat de Terrassa. Aquest portal rebia el nom de Portal de la Guia, mentre que els que ja havien desaparegut anteriorment portaven el nom de Portal Major, just al final precisament del carrer Major, el Portal Nou o Jussà al final del carrer de Mosterol, el Portal de la Font, al començament del carrer de la Fontvella, el Portal Cremat, al final del carrer Cremat just on ara hi ha el Raval, el Portal de la Vilanova al carrer del mateix nom i el Portal de Monistrol que estava al final del carrer de les Parres, que llavors s’anomenava carrer Superior o d’en Font.
El Portal de la Guia el podíem trobar situat al costat del que avui és el Mercat de la Independència, al final del mateix Raval de Montserrat, en el que avui coneixem com el carrer del Peix.
A la part superior s’hi podia observar una arqueta amb la imatge de la verge de Montserrat que al desaparèixer és va instal•lar al Raval que per això porta el nom de la verge.raval de montserrat imatge verge
La sol•licitud per derruir-lo es va cursar per part dels veïns el dia 16 de març de 1882 i el dia 29 d’abril del mateix any el Consistori ja va aprovar que és realitzés i es veu que s’hi van afanyar, ja que el mateix dia ja van començar les obres.
En la imatge de l’època es pot apreciar com era aquest portal i altres detalls a tenir en compte, com per exemple el carrer que llavors encara era de terra, les estretes aceres que sols permetien el pas d’una persona, o l’edifici de la dreta amb un campanar (correspon a l’antic Hospital, que posteriorment va ser traslladat al Passeig i que va deixar el lloc necessari per la construcció del nou mercat).


Accions

Informació

2 responses

11 02 2013
Francesca.

Encara que no et deixi comentaris massa sovint, segueixo el blog i m’encanten els posts que sempre ens comparteixes i ón podem veure molts recons de la ciutat que de no ser per aquest mitjà molts de nosaltres mai coneixeriem.

GRÀCIES PER COMPARTIR-HO

18 03 2013
terrassenc

Oh! la imatge del portal de la Guia és impressionant! la buscava de fa temps, l´havia vist però no tenia clar de quin portal en conccret es tractava.. gràcies!

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: