Homenatge a l’abat Antoni Maria Marcet i Poal

21 01 2013

abat marcet 1El proper dijous 7 de febrer del 2013, a 2/4 de 8 del vespre,s’ha organitzat un homenatge al P. Antoni M. Marcet i Poal amb motiu del centenari de l’elecció com a abat de Montserrat (del 1912 al 1946) i que tindrà lloc a la Sala d’actes de l’Ateneu Barcelonès, carrer de la Canuda, 6 de Barcelona.
L’acte estarà presidit per l’abat de Montserrat, Josep Maria Soler, i intervindran el P. Josep Massot i Muntaner, monjo de Montserrat, el Dr. Francesc Fontbona de Vallescar, historiador de l’art, i la coral “Antics Escolans de Montserrat”.
L’Abat de Montserrat, Antoni Maria Marcet Poal, nascut a Terrassa el 5 de juliol de l’any 1878, (+ Montserrat, 13-5-1946) després de ser escollit el 7 de desembre de 1912 com a abat prengué possessió d’aquesta responsabilitat el 15 de gener de 1913, produint-se la solemne benedicció abacial el 26 de gener de 1913, es a dir, s’escau ara el centenari i és per això que un conjunt d’entitats montserratines organitzen aquest acte, a més de que el monestir de Montserrat ho commemorarà a la missa conventual de les 11 h. el pròxim dissabte.portada llibre abat marcet
L’Abat Marcet ha estat particularment important en la història de Montserrat en molts aspectes. Va fer importants obres en la basílica i en el monestir, millorà les comunicacions amb l’Abadia, impulsà la biblioteca, adquirí obres d’art que s’incorporaren al patrimoni artístic de Montserrat, donà suport al Congrés Litúrgic (1915), impulsà també els estudis bíblics amb el gran estudiós que fou el P. Bonaventura Ubach. Promogué l´us del català tant com a llengua de relació dins el monestir com en la consideració del català com a llengua de cultura habitual. Inaugurà els museus montserratins i restaurà l’església romànica de Santa Cecília. En conjunt, situà el Monestir de Montserrat com un centre d’espiritualitat cristiana en el panorama europeu.

abat marcetTerrassa el considera un dels seus personatges il•lustres i per això hem volgut retre-li aquest petit record des del blog dels records de Terrassa. Per tal d’il•lustrar aquest escrit hem triat una fotografia on es pot observar l’Abat Marcet juntament amb el President Francesc Macià a Montserrat, l’any 1931 en motiu de la inauguració del monument a Mossèn Cinto Verdaguer.


Accions

Informació

3 responses

21 01 2013
Ricard Font Serra

La meva àvia paterna Meceneta Marcet i Poal era germana de l’abat Marcet.

22 01 2013
xcaballe

Al carrer del Vall hi ha una placa que recorda la casa on va néixer: http://caballe.cat/wp/abat-marcet-2/

29 01 2013
Ricard Font Serra, Canonge Rodó 10, Bx 2ª, 08221 Terrassa

Aquesta placa és de ceràmica i la va fer el meu germa Ferràn al taller anomenat l’argila que era situat al carrer d’Avinyó.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: