Més sobre les antigues lleteries de Terrassa (1)

28 11 2012

Us deixo uns quants anuncis que he trobat d’altres lleteries conegudes de la nostra ciutat:
La primera és de l’any 1920 i es refereix a la lleteria J. Cortils, al Carrer del Nord, 92 situada en l’antiga Casa Bonhora.
Del mateix any 1920 trobem un anunci d’una lleteria del carrer Societat, 15 però del que no en sabem el nom. En aquest anunci podem observar com a més de la llet de vaca també s’anuncia la venda de Kefir que és la mateixa llet de vaca agre que en aquells anys era molt popular i que s’assembla una mica al iogurt en la seva aparença. Cal indicar que les propietats medicinals del Kefir són molt extenses.
El següent anunci que avui destacarem és de l’any 1923 i es refereix a una lleteria del carrer de la Rutlla però sense indicar el nom de l’establiment. El més curiós d’aquesta tenda és que era el representant de les ensaïmades de l’establiment “La Perla Mallorquina” de Barcelona.
En un proper post parlarem d’altres anuncis de lleteries d’abans de la guerra civil.


Accions

Informació

3 responses

29 11 2012
Ricard Font Serra, Canonge Rodó 10, Bx 2ª, 08221 Terrassa

Deia la meva avia, que passava una sra, amb una burra, que venia llet munyint-la, ja que deien que la llet de burra era molt bona per la salut

29 11 2012
Ricard Font Serra, Canonge Rodó 10, Bx 2ª, 08221 Terrassa

Hi havia dones que venien la seva propia llet, donant a mamar a nadons, ja sia perquè s’havia mort llurs mares o no tenien llet o simplement com eren riques s’estimavem més donar a dida (que així s’anomenaven) el seu nadó.

29 11 2012
Josep Badrenas

Hola. A les barriades hi havien moltes lleteries. Prop de casa meva, al carrer Ample, hi havia a la cantonada amb el carrer Dr. Ferran una lleteria y al carrer Bartrina, en un “corraló” on avui hi passa el carrer Tarragona, també hi havia una altre lleteria. Ambdues, tenien a l’entrada una taula amb els estris per vendre la llet -mesures, embuts, galledes amb la llet acabada de munyir, etc.- i, a continuació, més endins del local, hi havien les vaques, que nosaltres al anar a buscar la llet, entràvem a veure com les munyien.
Evidentment, la llet no era esterilitzada ni molt menys, sinó que al arribar a casa s’havia de bullir i feia una capa de nata que tenia un sabor extraordinari, A més, la llet era més espessa que l’actual… La família que tenien les vaques al carrer Ample, havia vingut del Pallars, i la del carrer Bartrina, eren bascs. També recordo que la filla de la del carrer Ample, anava cada dia a repartir la llet per les cases. Una lleteria molt coneguda a Terrassa era la d’en Munill, que crec que era cap a Can Palet. La darrera quadra de vaques que jo tinc constància de que es va tancar a Terrassa, va ser la de la masia de Can Boada del Pi.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: