El col·legi de nenes Magdalena Rosell de ca n’Anglada:

16 03 2012
col.legi magdalena rosell

col.legi magdalena rosell

El 1970 es va crear el col·legi nacional Magdalena Rosell només per nenes, just al costat del col·legi Joan XXIII que era mixt i propietat del Bisbat. El centre tenia 8 aules a més d’un menjador i un pati rodejat de porxos. La seva directora va ser Dª Josefina Colomina, durant els 3 anys en que va estar obert com a escola femenina independent.

El col·legi va ser molt mal rebut pel barri, especialment pels mestres del col·legi veí que el veien com un competidor. Això va provocar que ja d’inici no s’omplissin totes les seves aules. En ocasions l’animadversió dels veïns del barri vers el col·legi va fer que es trenquessin els vidres a pedrades i fins i tot que les mateixes mestres no s’atrevissin a sortir al patí per por a sofrir agressions.

En aquells anys el col·legi del costat tenia uns deutes acumulats molt grans i a més estava en una situació bastant precària.Aquesta situació va conduir a que s’hagués de fer una permuta, que va fer que el col·legi amb tots els seus deutes passes del Bisbat, que n’era el propietari, a l’Ajuntament, incloent-se en aquest pacte la cessió de la propietat de la finca i els terrenys de la masia de Mossèn Homs que serien destinats a serveis socials.

col.legi joan XXIII

col.legi joan XXIII

El 28 de setembre de 1972 es va signar el canvi de propietat, convertint-se el col•legi en públic, fet que va fer que aquell any al barri hi haguessin dos col•legis públics un al costat de l’altre. Davant d’aquesta incongruència es va proposar fer una fusió i, tot i que els mestres del Magdalena Rosell hi van votar en contra, finalment es va fer la fusió en el curs 73-74.
Curiositat: El que molta gent no sap és que l’Ajuntament li volia posar el nom de Magdalena Rosell, però els pares dels alumnes i molt veïns del barri que encara recordaven l’animadversió que havia despertat aquest centre, s’hi van oposar i finalment es va seguir amb el nom de Joan XXIII. Tota una llàstima ja que es mereixia molt més el nom l’antiga mestra que no pas un papa que a Terrassa no hi va venir mai a fer rés.

Anuncis

Accions

Informació

2 responses

17 03 2012
Ricard Font Serra,

En el col•legi Joan XXII. quan encara era del bisbat hi treballava un escolapi, anomenat Alexandre Garcia Duran. Aquest, posteriorment, va anar de missioner a Mèxic i tenia un grup de nens pobres als qui ajudava. Allà l’anomenaren “xin xan xoma”. En castellà “Chin Chan Choma”.
Jo quan treballava a Mèxic vaig veure a la televisió mexicana un programa dedicat a ell i a la seva obra i em va agradar molt, ja que jo coneixia al pare Alexandre. Va ser un dels capellans obrers que va rebre garrotades a la Via Layetana, en una manifestació contra el règim franquista, de mans del sequaços dels comissaris “germans Creix”.

7 09 2014
Anònim

Francisco Gonzalez
He sido alumno del Juan XXIII,al ver el titular quiero corregirlo.El colegio pertenece al barri de Les Arenes y no a Ca n´anglada.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s