El llibre de família va començar a Terrassa?

11 12 2011

Ara que ja s’ha aprovat l’avantprojecte de reforma de la Llei del Registre Civil, amb l’objectiu de facilitar al ciutadà la consulta i accés des de qualsevol lloc, de les seves dades, s’ha decidit substituir entre altres llibres de registre, el cèlebre “llibre de família”, que pel que us vull explicar en aquest record, sembla que va crear-se per primer cop a Espanya a la nostra ciutat.
En una noticia publicada el 9 de setembre de 1908 podreu llegir com el jutge de la nostre ciutat, el Sr. Mosdesto Malet, es proposava lliurar als interessats una mena de carnet-llibreta on constessin les inscripcions fetes al jutjat (naixements, defuncions, casaments). Segons sembla aquesta innovació ja es feia als jutjats d’altres països, però pel que sembla Terrassa va ser la primera ciutat espanyola en implementar-ho.
Al 1908 no se exactament on eren els jutjats de Terrassa, però estic segur que algú recordarà que havien ocupat un edifici del costat de l’Ajuntament, al mateix raval de Montserrat.
Aquesta noticia antiga em permet indicar que la filla d’un terrassenc, la Rosa Maria Font Flotats, de 32 anys, que va obtenir el nº l en la 57ena promoció de la carrera judicial i en que l’1 de juliol de 2007, el Rei li va atorgar una medalla commemorativa, actualment és la magistrada titular del jutjat d’instrucció nº 5 de Terrassa i al mateix temps l’encarregada del registre civil. Ja era hora que la nostra ciutat tingués un jutge amb origens terrassencs.


Accions

Informació

2 responses

11 12 2011
Ricard Font Serra,

El jutge Modest Malet, era cunyat del meu avi, en Pere Font Batallé, i diuen que com que li devia diners se les van tenir i van acusar a l’avi de insultar al jutge, cosa que va desmentir dient que ell no va insultar al jutge sinó al seu cunyat, per malpagador.
La Rosa Font és filla del meu difunt germà, Eduard, que era catedràtic de dret processal a Lleida i director general d’estudis del Ministeri de Justícia, i que el Rei, a títol pòstum, li va atorgar la Gran Creu de Sant Ramon de Penyafort.

12 12 2011
Ricard Font Serra,

La meva família ve de can Font de Gaià, per això el meu germa signa els quadres que pinta, F. Font de Gayà. Encare que no s’en digui oficialment. En canvi el fill d’en Modest Malet, va aconseguir anomenarse oficialment Josep Malet i Font de Gayà.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: