Què es pot mesurar amb una moneda de 5 cèntims antiga?

30 11 2011

En el darrer record parlàvem de la revista (butlletí) de la Cambra de Comerç de Terrassa i precisament, en un de l’any 1905, trobem la resposta a aquesta pregunta:

Segons ens indica, només necessitem una moneda de 5 cèntims i un cordill. El fet és que, tenint en compte que la citada moneda té un diàmetre exacte de 25 mil•límetres, amb 4 peces posades una al costat de l’altre tindrem la mesura de 10 centímetres, de tal manera que, deu vegades aquesta mesura farà un metre. Ara només cal que passem aquesta mida al cordill, el tallem i ja podrem utilitzar-lo com un metre per mesurar el que necessitem.

Si el que hem de mesurar són líquids haurem de tenir en compte que cada moneda de 5 cèntims pesa uns 5 grams, de manera que 200 monedes pesarien 1000 grams, el que equival a 1 litre d’aigua.

No sé si es tracta d’una mesura gaire exacte, però en tot cas és possible que a algú li servis, ja que la van arribar publicar en un butlletí tant seriós com el de la Cambra.


Accions

Informació

2 responses

30 11 2011
Ricard Font Serra,

Les monedes, del sistema decimal de la nova pesseta van sortir a la Primera República al 1870 i les fraccionaries d’un, dos, cinc i deu cèntims a la cara porten un lleó, que en castellà per similitut en deien una perra. La de cinc cèntims era la perra chica i la de deu cèntims la perra gorda.

6 12 2011
Ricard Font Serra,

Aquestes monedes, del sistema mètric, ja eren un intent de fer una moneda única a Europa, sinó fitxeu-vos que a: França, Portugal. Bèlgica i Itàlia, tant les monedes de coure, 1,2,5,i 10 cèntims, de cuproníquel 25 cts, com les de plata, 20, 50.cts, 1,2,i 5 ptes són iguals de tamany en tots els països esmentats i encara afegiré que les d’or, 10, 20,25, i 100 ptes, francs, lires, pesos, també són iguals.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: