L’Homenatge a la Vellesa

16 11 2011

Els Homenatges a la vellesa van ser uns actes que ja es feien a Terrassa abans de la guerra civil i que posteriorment es van recuperar just l’any 1941, amb la constitució d’un patronat local que era l’encarregat de l’organització de totes les celebracions (a la foto podeu veure la desfilada amb les fadrines a la sortida del Sant Esperit).

Com exemple als actes que es desenvolupaven en aquestes celebracions, explicaré el que va succeir en el 27 aniversari de l’homenatge a la vellesa, realitzat el 9 de juny de 1946:

Previ al dia de la festa es va realitzar el dijous abans una sessió cinematogràfica pels escolars amb pel·lícules culturals i còmiques al teatre Alegria (si us fixeu amb la imatge de la dreta veureu els dos retrats feixistes presidint l’acte). El diumenge començava la celebració amb un ofici solemne, a dos quarts d’onze al Sant Esperit, amb la presencia dels components de la capella de musica de sant Pere, acompanyats d’orquestra.

A la sortida es feia una desfilada amb tots els vellets agafats de la mà de les que feien de fadrines, mentre passaven pels carrers del centre amb els balcons engalanats i als acords d’un pasdoble, interpretat per la Banda Municipal que tancava la filera dels ancians. Darrera de la banda hi anaven els estendards i els banderins dels diferents Gremis de la ciutat i, tancant la comitiva, les autoritats i personalitats convidades.

La passejada finalitzava als jardins de “la Delegación Sindical de Educación y Descanso”, sota d’un gran cartell amb les paraules “loor a los ancianos”. Allí tenia lloc un festival folklòric, amb la presencia de l’escolania de la Sagrada Família, la Coral Joventut Terrassenca, el grup folklòric de Educación y Descanso, la Banda Municipal i la Cobla La Principal de Terrassa.
Al finalitzar es va fer el lliurament simbòlic de llibretes d’estalvi als homenatjats, així com de vals per lots de menjar (a tots els presents se’ls va obsequiar amb un quilo de sucre). Finalment, als Amics de les Arts, es va inaugurar l’exposició de les obres presentades al concurs nacional de fotografia. Tot això, evidentment, amb la presència de les autoritats civils, religioses i militars de la ciutat.
Curiositat: Un dels actes consistia en un concurs fotogràfic de caire nacional, anomenat “Rostros de anciano ante el objetivo”, que va tenir força èxit i en el que us puc mostrar la fotografia guanyadora l’any 1946, obra d’un tal Josep Bosch de Granollers.


Accions

Informació

3 responses

16 11 2011
Ricard Font Serra

La llar Torres Falguera que abans se’n deia El Hogar de la Ancianidad, era una obra social de la desapareguda CaixaTerrassa, per acollir els ancians en el darrer tram de llur vida. El aleshores president de la Caixa, el Sr. Salvans, va encarregar al meu pare Pere Font Marcel una pel•lícula per propaganda de l’entitat, i efectivament es feu la pel•lícula que avui dia es guarda a la Filmoteca de Catalunya. Jo vaig ser l’ajudant del meu pare en la realització del Film. Recordo que les monges ens feien un molt bon dinar naturalment finançat per CaixaTerrassa. Com que el pare ho va fer tot sense cobrar res, al final li van regalar una màquina de retratar Rolleiflex.

19 11 2011
Ricard Font Serra

Recordo que fa molts anys, l’enyorada Caixa de Terrassa, va convocar un concurs de dibuix amb el tema l’ancianitat, als nens dels col•legis, Si trobo el fascicle que van editar incloent-hi els dibuixos guanyadors podré ser més precís en data, noms, etc. Recordo, si, que el meu amic Carreras va guanyar el primer premi amb un dibuix d’uns avis a la llar de foc.

19 11 2011
Rafael

A la foto de la desfilada podreu veure que les noies que acompanyan a les avies van amb l’uniforme de la falange.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: