Els bastoners antics i nous

9 11 2011
bastoners 1914

bastoners 1914

Els bastoners a Terrassa venen de molt antic i de fet ja els trobem nomenats en documents de l’any 1840, en que s’indica que ballaven acompanyats ni més ni menys que d’un violí. A l’esquerra podeu veure una foto de l’antiga colla, l’any 1914 en un desplaçament que van fer a Sabadell.

L’’any 1919 es va fundar l’anomenada colla bastonera de Terrassa, que va desaparèixer l’any 1970. Aquesta colla acostumava a ballar acompanyada d’un flabiol i més endavant d’un clarinet i una de les coses més curioses és que no pertanyia a cap entitat social de la ciutat. De fet fins l’any 1943 no va passar a dependre del Coro Vell que li va donar aixopluc.

L’any 1950 arriba un moment important per la colla ja que participa per primera vegada amb un ball de processó. Dels noms dels balls d’aquests anys, apart del de la processó, ens ha arribat el de la font del gat, les dues sotes, el tirolet, la mongeta, les anelles, les corrandes, el jo passaré, la mamfina, el rotllet, la pastoreta, el Sant Ferriol i el virolet.

L’any següent una part de la colla es desfà, quedant uns quants membres al Coro Vell (colla vella) i d’altres a la Societat els Amics (colla nova). Ja em citat que els balls han estat acompanyats al llarg dels anys de diferents instruments i als anys 50 és habitual que els acompanyi un acordionista.

A mitjans dels 50 les dues colles es desfan i només de tant en tant s’organitza alguna ballada de bastons, com la de l’any 1958 o al 1965 i 1970.

El parèntesis es va allargar fins l’any 1981 en que es van crear una colla infantil i una de grans i que van fer la seva primera actuació en la diada de Sant Jordi, acompanyades aquest cop de la gralla i ocasionalment del violí i és que amb els bastons tots els instruments hi lliguen bé. Cal indicar que al no existir partitures ni esquemes dels balls antics es va tenir que recórrer a membres de les antigues colles que fent memòria van ajudar a recuperar els balls que d’altra manera s’haguessin perdut per sempre.

Una curiositat, que potser algú encara recorda, és que en els balls de processó de Setmana Santa els bastoners acostumaven a ballar agenollats i l’altra peça característica dels bastoners i que no em d’oblidar és el de la figura del “cobrador” que amb una barretina passava entre la gent demanant que els donessin alguna propina per ajudar-los a pagar les despeses de la colla.

El 10 de juny de l’any 2006, coincidint amb el 25 aniversari de la nova colla, es va celebrar la 31 trobada nacional de bastoners de Catalunya a la nostra ciutat.

Com a curiositat us deixo un retall del diari de l’any 2000, on parla del Pere Purull, l’unic fabricant de bastons de Terrassa.


Accions

Informació

2 responses

9 11 2011
Ricard Font Serra

Els bastoners, ara s’ubiquen a l’antic edifici del Condicionament Terrassenc, al carrer 22 de juliol cantonada canonge Rodó, com jo visc davant de la placeta que hi ha darrera del Condicionament al carrer de canonge Rodó, cada divendres veig quan ensenyen davant de casa als nens que volen ser bastoners.

12 11 2011
Marc Galí Segués

Primer de tot, moltes gràcies per escriure sobre el ball de bastons de Terrassa.
L’any 1981 sols va actuar una colla de grans, la de petits va sortir un o dos anys més tard. La colla gran va recuperar els balls que realitzaven les dues colles, excepte la font del gat. En l’actualitat ballen una trentena de balls, entre els de sempre i els de nova creació, alguns amb més d’una versió coreogràfica.
Nota del Bloc: Des dels Records de Terrassa també volem agrair-te a tu Marc, tot el que has fet per la recuperació dels bastoners a la nostra ciutat.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: