A Terrassa et podien tallar la llengua

15 09 2011

No acostumo a posar records molt antics però aquest és tant curiós que crec que val la pena que no quedi en l’oblit.
El fet és que, en data 6 d’octubre de 1585 en un pregó, de la llavors vila de Terrassa, es prohibeix blasfemar imposant-se una multa de 3 lliures cada vegada que algú ho faci i anunciant-se també que: “qui no les pugui pagar li serà tallada la llengua”.

La lluita de les autoritats civils i religioses contra el malparlar o blasfemar és quelcom que ha succeït al llarg dels anys, tal i com podeu veure en una rajola antiga(veure imatge) que anunciava públicament la prohibició de blasfemar o en un article del diari La Comarca del Vallès del 1907. El que no sé és si el que s’anunciava en aquest ban es va arribar a aplicar mai a la nostra ciutat .

Anuncis

Accions

Informació

3 responses

15 09 2011
MMercè Compte i Barceló

Més que curiós i radical el primer anunci. Pel que fa al de La Comarca el Vallés de 1907, s’acosta a les inquietuds de l’època, culminant al 1908 ja en la fundació de la “Lliga del Bon Mot” d’Ivon l’Escop, pseudònim de Ricard i Aragó, eclesiàstic i escriptor. Possiblement respòn a la vetlla sobre la cultura, la llengua i l’educació.

15 09 2011
Ricard Font Serra

Monsenyor Bonet, canonge, en una conferència al St. Esperit, va dir que quan es construïa l’església al que blasfemava li feien pagar una multa a favor de les obres. O sia que el Sant Esperit, es va fer, en part, a base de blasfèmies.

16 09 2011
Pere Vives

També, en aquesta línia de combatre la blasfèmia, molts recordem encara el gran rètol que hi havia (diríem que hi “onejava”) al “camp vell del Terrassa”, al camp del carrer Pi i Margall (és a dir, “Obispo Irurita”). En lletres ben grosses, “resava” (mai més ben dit): “POR DIGNIDAD NO BLASFEMES”. Era un rètol que, per acabar-ho d’adobar, no es quedava al camp, sinó que sortia (com a teló de fons) a totes les revistes esportives del país, a les fotos dels partits de futbol que es jugaven en aquell vell camp. Molts seguidors dels equips visitants quedaven sorpresos per aquell gran cartell; i hi havia qui se’n burlava (no cal dir, els de Sabadell) i qui comentava què passava amb els terrassencs que se’ns haguessin de recordar aquells preceptes. (Si no recordo malament, l’esmentat cartell va arribar a aparèixer fotografiat a la revista “DICEN” -o “LEAN”-, a la crònica del partit de Copa que el Terrassa va jugar contra el Barcelona (22 de maig 1960, 1-2 a favor del Barça, amb tots els titulars, Kubala inclòs), que -per cert- es va jugar en aquest vell camp del Terrassa, i no al camp del Barcelona -com afirma, i encara és hora que ho rectifiqui, el Sr. Fontdevila a “El centenari del Terrassa F.C. Jo hi era, amb el meu pare.). (En tot cas, aquest rètol de “POR DIGNIDAD NO BLASFEMES” ha aparegut ara en alguna foto del llibre que s’ha editat sobre el 75è aniversari del Club Egara.)

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out / Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out / Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out / Canvia )

Google+ photo

Esteu comentant fent servir el compte Google+. Log Out / Canvia )

S'està connectant a %s