A Terrassa et podien tallar la llengua

15 09 2011

No acostumo a posar records molt antics però aquest és tant curiós que crec que val la pena que no quedi en l’oblit.
El fet és que, en data 6 d’octubre de 1585 en un pregó, de la llavors vila de Terrassa, es prohibeix blasfemar imposant-se una multa de 3 lliures cada vegada que algú ho faci i anunciant-se també que: “qui no les pugui pagar li serà tallada la llengua”.

La lluita de les autoritats civils i religioses contra el malparlar o blasfemar és quelcom que ha succeït al llarg dels anys, tal i com podeu veure en una rajola antiga(veure imatge) que anunciava públicament la prohibició de blasfemar o en un article del diari La Comarca del Vallès del 1907. El que no sé és si el que s’anunciava en aquest ban es va arribar a aplicar mai a la nostra ciutat .


Accions

Informació

6 responses

15 09 2011
MMercè Compte i Barceló

Més que curiós i radical el primer anunci. Pel que fa al de La Comarca el Vallés de 1907, s’acosta a les inquietuds de l’època, culminant al 1908 ja en la fundació de la “Lliga del Bon Mot” d’Ivon l’Escop, pseudònim de Ricard i Aragó, eclesiàstic i escriptor. Possiblement respòn a la vetlla sobre la cultura, la llengua i l’educació.

15 09 2011
Ricard Font Serra

Monsenyor Bonet, canonge, en una conferència al St. Esperit, va dir que quan es construïa l’església al que blasfemava li feien pagar una multa a favor de les obres. O sia que el Sant Esperit, es va fer, en part, a base de blasfèmies.

16 09 2011
Pere Vives

També, en aquesta línia de combatre la blasfèmia, molts recordem encara el gran rètol que hi havia (diríem que hi “onejava”) al “camp vell del Terrassa”, al camp del carrer Pi i Margall (és a dir, “Obispo Irurita”). En lletres ben grosses, “resava” (mai més ben dit): “POR DIGNIDAD NO BLASFEMES”. Era un rètol que, per acabar-ho d’adobar, no es quedava al camp, sinó que sortia (com a teló de fons) a totes les revistes esportives del país, a les fotos dels partits de futbol que es jugaven en aquell vell camp. Molts seguidors dels equips visitants quedaven sorpresos per aquell gran cartell; i hi havia qui se’n burlava (no cal dir, els de Sabadell) i qui comentava què passava amb els terrassencs que se’ns haguessin de recordar aquells preceptes. (Si no recordo malament, l’esmentat cartell va arribar a aparèixer fotografiat a la revista “DICEN” -o “LEAN”-, a la crònica del partit de Copa que el Terrassa va jugar contra el Barcelona (22 de maig 1960, 1-2 a favor del Barça, amb tots els titulars, Kubala inclòs), que -per cert- es va jugar en aquest vell camp del Terrassa, i no al camp del Barcelona -com afirma, i encara és hora que ho rectifiqui, el Sr. Fontdevila a “El centenari del Terrassa F.C. Jo hi era, amb el meu pare.). (En tot cas, aquest rètol de “POR DIGNIDAD NO BLASFEMES” ha aparegut ara en alguna foto del llibre que s’ha editat sobre el 75è aniversari del Club Egara.)

12 06 2018
Jordina

Sobre el tema del futbol, al llibre surt correctament que es va jugar al camp del Terrassa FC. Les estadístiques que hi apareixen al llibre són clares: 22-05-60 Copa Generalísimo TFC-FC Barcelona 1-2 (Rovira). Una altra cosa són alguns resultats que no s’han pogut documentar i que es van actualitzant quan es descobreixen, com passa en tots els clubs (molts no tenen cap història escrita, perquè cal molta generositat, talent i estima per una ciutat per escriure aquest tipus de llibres). El Sr. Fondevila, descobridor de la data de fundació del club (el 1906, quan abans es creia que era el 1911) i que es mereix un temple pel seu terrassenquisme i terrassisme, ha rebut els millors premis i guardons per aquest llibre i altres, i és un referent científic internacional (el millor, el líder en títols i premis rebuts i qui ha publicat més articles científics indexats en les seves àrees de coneixement). A més, els terrassencs n’estem orgullosos i ens l’estimem el màxim. Moltes gràcies pels teus èxits, Dr. Fondevila!

12 06 2018
Jordina

I, per cert, gràcies al Dr. Fondevila, que va descobrir el naixement del futbol a Terrassa (el 1902), la Federació Catalana de Futbol (que va guardonar el Dr. Fondevila) va decidir que la final de la Copa Catalunya es jugués a l’Olímpic de Terrassa amb motiu del Centenari del futbol a Terrassa (1902-2002), impulsat per la troballa de Fondevila. I el Terrassa Futbol Club va guanyar la final contra el FC Barcelona en un partit inoblidable. Mai no se sabrà què hauria passat si aquesta final no s’hagués disputat a la ciutat, però en tot cas el Dr. Fondevila va ajudar a guanyar-la. A més, ha fet moltes recerques sobre el futbol amateur de la ciutat, i constantment, de forma altruista, imparteix conferències i participa en taules rodones sobre el futbol i l’esport terrassenc. Fa poc va fer una magnífica ponència en un acte sobre el Jaba Carmelitano, club que va néixer el 1950. El Terrassa Futbol Club, per exemple, fa unes temporades que és l’únic club (que se sàpiga) que publica setmanalment les prèvies històriques i les estadístiques dels partits del primer equip. Hi apareix una anàlisi històrica dels diversos partits del Terrassa FC contra el rival del cap de setmana, amb anècdotes, context històric i balanços estadístics. A més, si és el primer partit contra un rival, el Dr. Fondevila publica un article sobre altres rivals d’aquella zona geogràfica, o busca l’argument per escriure aquestes cròniques. També ha descobert rècords futbolístics diversos (de partits guanyats, imbatibilitat, etc.), amb la feina que això representa. Igualment, quan recercaires o historiadors d’altres clubs necessiten alguna dada sobre el Terrassa FC, clubs de Terrassa, antics jugadors o tècnics, les demanen al Dr. Fondevila, que investiga i hi envia les dades que hagi pogut trobar. Tota una tasca generosa i silenciosa que el Dr. Fondevila fa amb humilitat i que, per sort i per justícia, li ha estat reconeguda amb nombrosos premis i guardons.

17 08 2018
Enric

a Terrassa et poden tallar la llengua encara avui si critiques al ajuntament socialista 37 anys al poder i als indepes.

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: