El noi de la Pega i la llibreria Gorina (2)

24 08 2011

El 2 d’agost de 1896, el cèlebre actor Enric Borràs, bon actor amic seu, va estrenar un monòleg dedicat a ell (“noi de la pega“), al Principal, que portava per títol “planys d’un pegataire” (veure retall diari del 1896).

Curiosament al final de la seva vida i degut a que per fi la vida li havia somrigut, va decidir canviar el seu sobrenom pel de “el noi de la sort”. Al voltant del 1907 es va traslladar de nou al carrer de Sant Pere, 50 als baixos del Casino Egarense (veure anunci publicat en la guia de Terrassa d’aquell any) i un any desprès, el 1908, decideix separar la part de l’estanc a un local de la Rambla d’Egara (veure anunci del 1910 amb les 2 direccions), deixant-li al seu fill Jaume Gorina, la llibreria, que també canvia de local, ara al número 53 del mateix carrer (veure nota del 5-8-1910, on, si us fixeu, es destaca que la decoració del nou local va anar a càrec d’en Baltasar Ragón – llàstima que n’he trobat cap imatge), fins que, uns anys més tard, es torna a traslladar, ara ja de forma definitiva, al número 59 (veure anunci de finals del anys 50). Aquí s’hi va quedar fins el dia 31 de juliol del 2009, data en que es va tancar definitivament el negoci.

Un negoci que deprès del seu filla Jaume va passar al seu net, en Lluís Gorina i Casas i finalment al Sr. Ricard Alegre, que n’havia estat dependent des dels 14 anys.

En Joan Gorina (l’antic noi de la pega), trobant-se molt delicat de salut, va decidir anar a prendre les aigües a la font de la Cogullada i al tornar es va ficar al llit del que ja no es va tornar a aixecar, ja que morí a l’endemà (veure crónica de l’any 1911).

Nota.- De l’antiga llibreria del carrer sant Pere, trobarem a faltar per sempre més les animades tertúlies de la rebotiga i els formidables aparadors que sempre feien que m’aturés per gaudir-ne embadalit (podeu veure un detall del darrer aparador del juliol del 2009). Per cert, crec que en la llibreria s’hi va fer el rodatge d’alguna pel·lícula. En recordeu el nom?

Finalment agrair al Rafael Aroztegui el que ens hagi enviat una fotografia del 1899, de la tenda al carrer de Sant Pau 27.


Accions

Informació

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
A %d bloguers els agrada això: