Records del torrent de Moner i del Montsonet

8 06 2011

Avui, seguint amb el tema dels torrents donarem cabuda a un record de l’amic Badrenas: “Jo, que vivia al carrer Ample pels anys 50, recordo que aquest carrer quedava tallat per el torrent de Moner, que baixava des de la carretera de Matadepera i seguia un curs paral·lel al que avui té l’avinguda de Jaume I (més o menys ja que llavors tota la zona era ocupada per descampats), i, a l’alçada d’on es creua amb el carrer de Bartrina, el torrent seguia avall a trobar el de Vallparadis, es a dir, a tocar del carrer 22 de juliol, on abans hi havia un que arreglava bicicletes i ara hi ha una rotonda que porta cap les esglésies de St. Pere i a la entrada nord-est del mateix parc Vallparadis.

Cal aclarir que en aquells anys el carrer Bartrina no estava tallat, ja que des d’allí s’abocaven runes al torrent per anar-lo cobrint per la part sud, és a dir, prop dels patis del Montsonet, de cara a l’actual Parc de Vallparadis (el Montsonet tenia els magatzems de carbó  just a l’actual cantonada del carrer

Bartrina amb Jaume I

de Salmeron amb l’avinguda de Jaume I). No fa gaires anys es va acabar d’omplir aquella zona fins a la via i fins i tot es va crear un nou carrer que va des del molí de vent fins a la rotonda del 22 de juliol, amb una gran plaça amb jocs infantils que coincideix amb el que era llavors el torrent a cel obert.

A la llera del torrent hi havia construït un gran col·lector que començava just a l’altura del carrer Ample i desembocava passat la via de la Renfe. Nosaltres el coneixíem precisament com a “torrent del Montsonet” ja que els magatzems de “carbones Montsonet” donaven just al marge de l’esmentat torrent per la part del darrera.

El carrer Ample quedava tallat pel torrent i per anar des d’una part a l’altre del carrer (des d’on avui és el carrer Consell de Cent, fins on avui és el carrer de Navarra), es passava per un caminet obert a dins de la llera del torrent, on a mes hi baixava l’aigua bruta de les poques cases que hi havia d’allí en amunt i les recollia el col·lector a partir d’allí cap avall.

detall torrent moner 1920

Al construir-se el que es va anomenar com a “Cases de la Mútua” (una renglera de casetes unifamiliars ubicades entre el carrer Ample i carrer Belchite – avui Roca i Roca – amb façana a l’avinguda Jaume I) es va omplir el torrent, perllongant-se cap al nord el col·lector que era a mig construir des de feia anys. Recordo que una de les diversions de la canalla del barri consistia en passar per dins del col·lector, des del carrer ample fins a la via…

Un altre torrent que recordo (el torrent de can Roca) és el que hi havia al costat dret del “hogar de la ancianidad” de la caixa de terrassa, abans de construir-se l’avinguda d’Abad Marcet. Allí hi anàvem a jugar a l’hora del recreo quan anava als Carmelitans”.

Una curiositat: “El “curraló” que connectava Ample amb Bartrina per l’eix del que seria la perllongació del carrer de Tarragona, era ocupat per una vaqueria (tenien una dotzena de vaques) i tot el barri hi anava a comprar la llet recent munyida.  Jo (Josep Badrenas) vivia entre Tarragona i Doctor Ferran”.


Accions

Informació

5 responses

9 06 2011
Joaquim Verdaguer

Per completar els records de l’amic Badrenas sobre el torrent Monner. Aquest baixava pel carrer del Consell de Cent i tenia el seu començament prop el pont de Matadepera. Tant el torrent Monner com el de Vallparadís (aquest comença sota can Candí) són l’antic llit de la riera de les Arenes de fa millers d’anys. Prop del pont de Matadepera la riera es va taponar i es va desviar cap el torrent de la Grípia i, més endevant també es va taponar i es va desviar cap on ara passa. Es per això que la riera de les Arenes es una riera novella ès ha dir plana, que no ha fet solc, motiu pel qual va fer el mal que va fer el 1962.
El torrent Monner tenia un petit afluent que es deia torrent de Santa Magdalena i què, tenia el seu origen on ara hi ha la plaça de la Constitució.

10 06 2011
Isaac Camps

Fora possible conèixer la font documental / estudi que afirma que tant el torrent Monner com el del Vallparadís són l’antic llit de la riera de les Arenes de fa millers d’anys, així com que també ho fou el de la Grípia?

22 09 2011
Andreu

De petit vivia al carrer Historiador Cardús cantonada amb el carrer Consell de Cent i sovint anaven a jugar on està situada l’actual plaça d’Andalusia. Al torrent en qüestió, nosaltres l’anomenaven Torrent Fondo, però ara veig que era el Torrent de Santa Magdalena. A tocar de la mateixa plaça estava situat el Colegio Ángel de la Guarda, popularment conegut com el Colegio de Madera, que va funcionar fins a principis dels 70.

8 10 2011
Angels

Algú em podria dir si hi ha memòria d’algun curs d’aigua que abastís el molí de l’antic celler de la Cooperativa Agrícola (c. Colom)?

28 10 2011
Joaquim Verdaguer

Contestant al senyor Isaac Camps, l’informació sobre l’origen dels torrents Monner i Vallparadis el pot trobar en els llibres ELIAS, Jacint. Geologia de los alrededores de Tarrasa. Ajuntament de Terrassa, 1943. VERDAGUER, Joaquim. Rieres i torrents del terme de Terrassa. Fundació Mina. Terrassa. Terrassa 2000

Deixa un comentari

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

Esteu comentant fent servir el compte WordPress.com. Log Out /  Canvia )

Google photo

Esteu comentant fent servir el compte Google. Log Out /  Canvia )

Twitter picture

Esteu comentant fent servir el compte Twitter. Log Out /  Canvia )

Facebook photo

Esteu comentant fent servir el compte Facebook. Log Out /  Canvia )

S'està connectant a %s
%d bloggers like this: